Kinezi razvili novi covid test precizan kao PCR, daje rezultat za četiri minute

Kineski naučnici objavili su da su razvili novi test na koronavirus koji je tačan kao PCR laboratorijski test, ali daje rezultate u roku od četiri minute.

Testovi polimerazne lančane reakcije (PCR) smatraju se najtačnijim i najosjetljivijim na virus koji uzrokuje Covid-19, ali da bi se dobio rezultat potrebno je nekoliko sati.

Neke su zemlje doživjele ozbiljne zaostatke zbog velike potražnje za testiranjem, potaknute eksplozivnim širenjem visoko prenosive varijante Omicron.

Istraživači sa Univerzitet Fudan u Šangaju kažu da imaju rješenje.

U recenziranom članku objavljenom u ponedjeljak u časopisu Nature Biomedical Engineering, tim je rekao da njihov senzor, koji koristi mikroelektroniku za analizu genetskog materijala iz briseva,  može smanjiti potrebu za dugotrajnim laboratorijskim testovima na koronavirus, prenosi AFP.

“Ugradili smo elektromehanički biosenzor za detekciju SARS-CoV-2 u integrirani i prijenosni prototip uređaja i pokazali da je detektirao (virus RNA) za manje od četiri minute”, navodi naučni tim.

Istraživači su rekli da njihova metoda nudi brzinu, jednostavnost rada, visoku osjetljivost i mobilnost.

Njihovo ispitivanje uključivalo je uzimanje uzoraka od 33 osobe u Šangaju koje su bile zaražene koronavirusom, pri čemu su se paralelno provodili PCR testovi.

Rezultati njihove metode bili su “savršeno” podudaranje s PCR testovima, navodi se u članku.

Njihova studija uključivala je testiranje nove metode na 54 uzorka, koji su uključivali ljude s temperaturom koji nisu imali koronavirus, one s gripom i zdrave dobrovoljce.

Ti slučajevi nisu dali lažno pozitivne rezultate, rekao je tim.

Istraživači iz Fudana rekli su da se njihov uređaj za testiranje može koristiti za brzo testiranje u raznim situacijama, uključujući aerodrome, zdravstvene ustanove, pa čak i kod kuće.

PCR testovi pored toga što su  spori, zahtijevaju i laboratorijsku infrastrukturu čiji kapaciteti mogu biti nedovoljni u mnogim zemljama, što usporava ili smanjuje broj uzoraka koji se mogu obraditi svaki dan.

I dok su brzi dijagnostički testovi sada dostupni u mnogim dijelovima svijeta, oni su manje tačni.

Kina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača testova na koronavirus.

Prema carinskim podacima, u decembru je Kina  izvezla testne komplete u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara, što je povećanje od 144 posto u odnosu na novembar.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*