Osmomartovski protestni marš u Tuzli

Organizacije civilnog društva, aktivisti i aktivistkinje iz Tuzle, svake godine obilježavaju 8. mart protestnim Maršem kako bi proslavile/i dosadašnja ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, te ukazale/i na mnogobrojne probleme sa kojima se žene u našoj zemlji još uvijek nose. Ravnopravnost još uvijek nije postignuta. Broj žena u izvršnoj vlasti je minimalan. Iako žene čine većinu radno sposobnog stanovništva, manji je broj zaposlenih žena. Istraživanja pokazuju da je svaka druga žena u BiH starija od 14 godina iskusila neki oblik nasilja. Na razgovorima za posao se ženama i djevojkama postavljaju pitanja o planiranju porodice. Žene na koje se stavlja odgovornost za pad nacionalnog nataliteta bivaju otpuštene sa radnih mjesta upravo radi trudnoće. Svake godine težimo da fokus Marša stavimo na JEDAN od mnogobrojnih problema sa kojima se žene suočavaju.

Slogan ovogodišnjeg osmomartovskog Marša je „Siguran porođaj je političko pitanje!“.

Pozivaju sve djevojke, momke, žene, muškace, mame i tate da nam se 8. marta pridružite na Maršu koju počinje u 16.00 sati na Trgu slobode u Tuzli, te se završava na platou Ismeta i Meše, Korzo u Tuzli, sa čitanjem iskustava žena koje su doživjele porodiljno nasilje i prikupljanjem higijenskih sredstava za porođajno odjeljenje Univerzitetskog Kliničkog Centra Tuzla.

Maršem se želi ukazati na nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu ali i nakon poroda. Veliki je broj žena koje su sa nama podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom BiH, a mnoge od njih su doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja, te je porođaj za njih bio traumatično iskustvo.

Iz udruženja smatraju da porodilišta moraju biti prijateljska i sigurna okruženja za žene, trudnice, porodilje i majke, a doktori/ce i medicinske sestre/medicinski tehničari prijatelji i prijateljice žena. “Zdravstvene ustanove i uposlenici/e istih moraju poštovati i provoditi zakonom garantovana prava pacijentkinja”, poručuju iz udruženja i dodaju:

“Sve žene, koje žele, imaće priliku da na stubu srama napišu iskustva koja su doživjele u zdravstvenim ustanovama prilikom vođenja trudnoće, porođaja, ali i nakon samog porođaja.

Higijenska sredstava (sapun, ulošci, vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju i slično) za porodilje na UKC-u možete dostaviti u kutiju, koja će biti predviđena za to, poslije Marša!

Nadamo se što većem odazivu kako bismo zajedno uticali na podizanje svijesti o reproduktivnom zdravlju žena, ali i se i oduprli nasilju koje doživljavaju žene tokom trudnoće i poroda, te nakon poroda.

Pozivamo vas i da nam se pridružite u pravljenju transparenata za Marš u Udruženju Amica Educa 5. i 6. marta (subota i nedjelja) od 12,00 do 14,00 sati. Transparentima želimo da ukažemo na postojanje ovog, ali i svih drugih problema koji su dio ženske svakodnevnice, poručuju organizatori protestnog Marša u Tuzli: Tuzlanski otvoreni centar, Omladinski pokret “Revolt”, Amica Educa, Horizonti, Viva Žene, Vijeće za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli, Fondacija tuzlanske zajednice, Forum građana Tuzla, Islamic Relief Tuzla, Ženska Vizija, Front slobode i Komisija za rodnu ravnopravnost grada Tuzla.
Organizatori protestnog Marša u Banja Luci: Oštra Nula, Centar za mlade Kvart, Mreža za izgradnju mira/Network for Building Peace.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*