Herman i Candelaria Zapp iz Argentine za 22 godine obišli 102 zemlje na pet kontinenata

Argentinski bračni par Herman i Candelaria Zapp su u 22 godine obišli 102 zemlje na pet kontinenata.

U svom automobilu iz 1928. godine proputovali su 362.000 kilometara. U različitim zemljama dobili su četvero djece.

Herman i Candelaria su za Anadolu Agency (AA) ispričali da su se u 22-godišnjem periodu putovanja s vremena na vrijeme vraćali u svoju zemlju.

Herman je kazao da su neposredno prije početka putovanja kupili automobil modela Graham-Paige 610, koji je proizveden 1928. godine.

“Naš plan bio je da odemo na Aljasku i upoznamo 20 zemalja, ali onda se put odužio i obišli smo 102 zemlje. Htjeli smo da pređemo 25.000 kilometara, ali na kraju smo proputovali 362.000. Auto je putovao svuda, posjetili smo pustinje Atakama, Gobi i Namib, zatim Ande, Himalaje, Alpe, velike gradove kao što su Istanbul, London, Mumbai i Tokio”, rekao je za AA Herman.

Ističući da im niko nije vjerovao kada su rekli da planiraju putovati automobilom iz 1928. godine.

“Nazvali su nas ludima. U jednom trenutku smo prestali da pričamo, jer kome god smo rekli, gledali su nas i smijali se”, ispričao je Herman.

Prvobitan plan bio je da za šest mjeseci stignu na Aljasku iz Argentine, a zatim se vrate u domovini i dobiju dijete.

“Drugim riječima, završavali smo svoj san na Aljasci. Shvatili smo da smo mogli učiniti više kada bismo ostvarili san. Rekli smo: ‘Putujmo svijetom’. Vratili smo se u Argentinu, zatim smo otišli u SAD i Kanadu, a odatle u Australiju, Novi Zeland, Aziju, Afriku, Evropu. Putovali smo preko Atlantskog okeana”, kazao je Herman.

Candelaria je rekla da su nakon dvije godine putovanja dobili prvo dijete Nahuel (19), a nakon toga i Tehue (17). Kasnije su dobili i 14 -godišnju kćerku Palomu i 13-godišnjakinju Valavi.

“Najveće bogatstvo koje čovjek može imati je porodica, a što je ova porodica veća, to će biti više bogatstva i sreće. Veoma je lijepo imati porodicu dok putuješ oko svijeta, da svojoj djeci pokažemo svijet u kojem živimo”, istakao je Herman.

O putovanjima su napisali tri knjige.

“Mi finansiramo naša putovanja ovim knjigama. Naše knjige se zovu ‘Uhvati svoj san’. Ideja o pisanju knjige nastala je kada su ljudi htjeli da saznaju o našim putovanjima. Napisali smo ove knjige ne da pokažu šta smo uradili, već da pokažu ljudima šta mogu”, rekla je Candelaria.

Napominjući da su svečano dočekani kada su se vratili u Argentinu, Candelaria je rekla:

“Došli smo u Argentinu, odakle smo otišli prije 22 godine”.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.