Nije postignut dogovor u vezi formiranja Federalne vlade

Sastanak koji je danas održan u Sarajevu s ciljem postizanja dogovora u vezi  formiranja Federalne vlade i raspodjele ministarskih pozicija završen je oko 17.30 sati, međutim,  dogovor nije postignut. 

Sastanku su prisustvovali čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Demokratske fronte (DF), koji su samo  20-ak minuta nakon početka nezadovoljni  napustili ovaj skup.

– Nismo uspjeli doći do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ-u BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava, to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije – istakao je Komšić, te dodao da je DF uradio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH i da su, kako je dodao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je kazao da je iznenađen Komšićevom odlukom te da se nada da će se predomisliti i da će se vratiti u koaliciju.

– Nadamo se da će Komšić promjeniti mišljenje i da je ovo uradio iz afekta. Svima nam je u interesu da se formira Vlada. Vidjet ćemo šta ćemo dalje raditi – rekao je Izetbegović novinarima poslije sastanka.

Dodao je da SDA radi svoj posao i da će završiti ono što je počela.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da će već od sutra biti planirano kako dalje.

– Kroz stranačka tijela ćemo vidjeti kako dalje – istakao je Čović.

Najavio je da će utorak ponovo sjesti i dogovarati u vezi formiranja Vlade.

– Zadnji rok nam je 11. mart, a ja bih ostavio prostora da već sutra zauzmemo stavove pa da se u utorak dogovorimo – istakao je Čović.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.