Američki Senat podržao mjeru pomoći Ukrajini koja nije viđena od Drugog svjetskog rata

Američki Senat je jednoglasno odobrio uvođenje Land-Lease programa za Ukrajinu. Ovim je oživljena mjera koja je u Drugom svjetskom ratu odigrala ključnu ulogu u podršci Velikoj Britaniji i Sovjetskom Savezu da se odbrane od nacističke Njemačke.

Ova mjera bi omogućila Sjedinjenim Američkim Državama da efikasnije i brže u Ukrajinu šalje oružje i druge materijale neophodne za vođenje rata.

Land-lease program je napravljen u toku Drugog svjetskog rata i historičari ga posmatraju kao odluku koja je promijenila tok rata. Ovom odlukom su Sjedinjene Američke Države bile u mogućnosti da brzo naoružaju saveznike u toku rata.

Aktivacija ovog programa, koji je zadnji put korišten u toku Drugog svjetskog rata je pokazatelj da SAD i saveznici u Evropi smatraju da ruska invazija predstavlja egzistencijalnu prijetnju za liberalni poredak, prenosi Politico.

Također, ovo je pokazatelj da su zapadne države počele vjerovati da Ukrajina može pobjediti u ratu. Američki kongres je nedavno odobrio zakon koji osigurava 14 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći za Ukrajinu, a od 24. februara već je isporučeno pomoći za Ukrajinu u iznosu od 1,7 milijardi dolara.

Zakon o Land-Leasu za odbranu demokratije Ukrajine, ubrzao bi prijenos kritične vojne opreme i drugih kritičnih zaliha u Ukrajinu smanjenjem birokratske procedure. U principu omogućava poklanjanje vojne opreme uz odrednicu da će država koja prima opremu, to platit kasnije.

Nije poznato hoće li Zastupnički dom u Kongresu SAD-a, usvojiti ovaj zakon u četvrtak prije dvosedmične pauze u zasjedanju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*