Još jedna evropska zemlja proglasila ruske diplomate “personom non grata”

Austrija je četvoricu ruskih diplomata proglasila “persona non grate” i protjerala zbog aktivnosti koje nisu “u skladu sa njihovim diplomatskim statusom”, navodi se u saopćenju austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju austrijskog ministarstva poslova četverica ruskih diplomata su dužni napustiti zemlju do 12. aprila.

Trojica diplomata bili su zaposleni u ruskoj ambasadi u Beču, a drugi je bio član osoblja u ruskom konzulatu u Salzburgu, prenosi CNN.

Podsjetimo, više evropskih zemalja protjeralo je ruske diplomate u protekloj sedmici, uključujući Španiju, Italiju, Francusku, Njemačku i Švedsku.

Također, Irska, Belgija, Nizozemska i Češka Republika pridružile su se listi zemalja koje su protjerale dio ruskih diplomata sa svoje teritorije.

Irska je zamolila četiri viša zvaničnika ruske ambasade da napuste, Belgija je protjerala 21 ruskog diplomatu iz ambasade u Briselu i konzulata u Antwerpu.

Ukupno 17 ruskih obavještajaca je protjerano iz Nizozemske, a Češka je protjerala jednog službenika ruske ambasade u Pragu-

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock najavila je da će čak 40 ruskih diplomata biti proglašeno “personom non grata”. Čak su i vlasti u Crnoj Gori odlučile protjerati ruskog diplomatu zaposlenog u Ambasadi Ruske Federacije u Podgorici.

Protjerivanje ruskih diplomata je “kratkovid korak” koji će “neminovno dovesti do koraka odmazde”, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov novinarima u utorak.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*