Večeras u Tuzli predstava “Dangerous names”

U Narodnom pozorištu Tuzla večeras će biti odigrana predstava “Dangerous names” .

Nosilac produkcije ove predstave je nizozemska produkcijska kuća Boy Jonkergouw Productions, a ovo je ujedno i prva nizozemska predstava koja se bavi pitanjem dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Predstava iz ličnih iskustava rasvjetljava dešavanja u danima u kojima se odvijao srebrenički genocid, kroz iskustva direktnih sudionika – Alme Mustafić, čiji je otac odveden i ubijen zajedno sa drugim srebreničkim muškarcima, te Raymonda Braata, koji je u to vrijeme bio vojnik UN-ovog bataljona.

Predstava “Dangerous names” je u sklopu BH gostovanja odigrana i 9. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Ova predstava ima toliko veliki uticaj, da je New York Times krenuo u produkciju dokumentarnog filma o njoj, a premijera će biti održana iduće godine! Predstava ‘Opasna imena’ ne samo da opisuje historiju, nego je i piše.

To je na području zapadne Evrope prva pozorišna predstava koja se bavi genocidom u Srebrenici, koji se dogodio 1995. godine, u kojoj glavnu ulogu igra osoba preživjela taj genocid, Alma Mustafić. Njenog oca Rizu, koji je radio za UN-ov nizozemski mirovni bataljon, a kojeg su predali srpskoj vojsci. Godinama poslije, njegovo tijelo je pronađeno u masovnoj grobnici, u blizini Vlasenice.

Alma u predstave scenu dijeli sa veteranom nizozemskog bataljona, Raymondom Braatom, koji je u vrijeme događanja genocida bio zadužen za razdvajanje muškaraca od žena.

Predstava u Narodnom pozorištu Tuzla počinje u 19,30 sati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*