MS BiH: Samo regionalni pristup može doprinijeti efikasnijoj borbi protiv ilegalnih migracija

Poboljšana je kontrola kretanja migranata na prostoru Bosne i Hercegovine, kao i nadzor istočne granice, te su pojačane aktivnosti na izmještanjima migranata iz gradskih područija i poduzet je veliki broj akcija na presjecanju lanaca krijumčarenja, istakli su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako su naveli, Ministarstvo je u proteklom periodu, a u skladu s raspoloživim mogućnostima i u saradnji s drugim nadležnim institucijama i lokalnim vlastima, poduzimalo sve raspoložive mjere kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije i humanije odgovorila na postojeću migracionu situaciju.

“Problem velikog broja migranata koji nezakonito ulaze ne može riješiti samo jedna zemlja, niti jedan region, te su veoma izražene potrebe za snažnom regionalnom i evropskom saradnjom, kao i potrebe za regionalnim pristupom u cilju zajedničkog djelovanja na planu migracionih kretanja”, naveli su u saopćenju.

Stoga su, kako se nadalje navodi, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH boravili u sedmodnevnoj posjeti Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Cilj posjete je bio jačanje bilateralnih odnosa i unaprijeđenja saradnje i obilazak ključnih tačaka na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, radi sagledavanja situacije te unapređenja saradnje s agencijama i institucijama koje se bave migracijskim i sigurnosnim pitanjima.

Predstavnici Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ocijenili su obilazak zapadnobaklanske rute kao veoma uspješan, jer su bili u prilici da razgovaraju sa kolegama i direktno razmjene iskustva.

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman je naglasio da samo regionalni pristup može doprinijeti efikasnijoj borbi protiv ilegalnih migracija, a posebno protiv krijumčarenja i trgovine ljudima.

Istako je da je migrantska situacija u Bosni i Hercegovini znatno poboljšana u posljednjoj godini, te da je takva situacija iskorištena za jačanje odnosa i razmjenu iskustava sa sigurnosnim agencijama u regionu.

U obilasku zapadnobalkanske rute učestvovali su i predstavnici Hilfswerka zajedno sa predstavnikom Zajedničke platforme za saradnju (JCP) u okviru projekta „Smanjenje neregularnih migracija u EU jačanjem kapaciteta struktura vezanih za migracije na zapadnom Balkanu“ koji sufinansiraju Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF) i austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.