Rusija obustavila isporuku struje Finskoj

Inter RAO, najveća ruska elektroenergetska kompanija, obustavila je isporuku električne energije Finskoj, objavili su danas mediji.

Finska podružnica Inter RAO-a, RAO Nordic Oy, objavila je u petak da je “prisiljena obustaviti uvoz električne energije” od 14. maja.

“Nažalost, prisiljeni smo primijetiti da za količine koje su prodane na berzi Nord Pool od 6. maja sredstva još nisu dospjela na naš bankovni račun”, navodi se u saopštenju i dodaje da se ova situacija dogodila prvi put u više od 20 godina trgovačke istorije.

Finski distributer električne energije Fingrid Oyj takođe je saopštio da će RAO Nordic Oy obustaviti uvoz električne energije u Finsku u subotu u 1.00 sat po lokalnom vremenu.

“Prema RAO Nordic, dalja prodaja električne energije uvezene iz Rusije biće zaustavljena do daljnjega zbog problema u plaćanju za električnu energiju prodanu na tržištu”, saopšteno je iz Fingrida.

Reima Paivinen, viši potpredsjednik Fingrida, rekao je da će nedostatak uvoza električne energije iz Rusije biti nadoknađen povećanim uvozom struje iz Švedske i njenom pojačanom proizvodnjom u Finskoj.

Prema saopštenju iz Fingrida, očekuje se da će Finska sama imati dovoljne količine električne energije 2023. godine, budući da se svake godine povećava proizvodnja energije vjetra.

“Očekuje se da će dodatnih 2.000 megavata nove energije dobijene od vjetra biti uključeno u Finsku ove godine”, dodaje se u saopštenju.

Uvezena električna energija iz Rusije pokriva oko deset posto ukupne potrošnje Finske.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.