Počeo rad na predstavi ‘Ljetopis o kraju Tvrtku’

Predstava “Ljetopis o kralju Tvrtku” u produkciji Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo i U.G. Scena, po romanu Jasmina Imamovića, premijerno će biti izvedena na sceni BKC-a početkom jula, da bi nakon toga bila prikazivana i po ambijentalnim prostorima srednjevjekovnih tvrđava bh. gradova.

Predstavu režira Dino Mustafić, a dramatizaciju je uradio Željko Hubač.

Govoreći na pres-konferenciji povodom početka rada na predstavi, direktor BKC -a Jasmin Duraković kaže da je planirano da ova institicija ima godišnje jedan veliki scenski projekt koji bi između ostalog bio posvećen afirmaciji kulturnog i historijskog naslijeđa ove zemlje.

-Pozorišna predstava po romanu o velikom vladaru Kralju Tvrtku je idealna prilika za to – kazao je Duraković.

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” objavljen je prije nekoliko godina. Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan. Njegova ispovijest je priča o prvom i najvećem bosanskom kralju, o srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća… Roman je potkrijepljen historijskim činjenicama, obiljem citata i originalnih listova, povelja i drugih dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim kraljevstva.

Autor romana Jasmin Imamović istakao je da ga je za pisanje romana između ostalog inspirisala činjenica da se više zna o kralju Arturu koji nije postojao nego o kralju Tvrtku koji je postojao i bio izuzetno važan za Bosnu i otac suvernosti Bosne.

Reditelj Dino Mustafić naveo je da su rijetke prilike kad se bh. teatri bave ovakvim temama, te da su rijetki tekstovi koji tematiziraju srednjevjekovnu povijest Bosne.

Smatra važnim da se prema bh. historijskom naslijeđu umjetnici odnose odgovorno s jednom dozom umjetničke radoznalosti, koja treba u izvjesnom smislu biti i istraživačka.

Kostimografiju predstave radi Amra Zulfikarpašić koja je između ostalog istakla da je građa o ovom periodu siromašna, ali i da je izazov istraživati i izmaštati kostime za predstavu.

U predstavi “Ljetopis o Kralju Tvrku” glume: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Muhamed Porča, Enes Salković.

Scenografiju potpisuje Osman Arslanagić, a muziku Damir Imamović.

(DEPO PORTAL/dg)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*