Proglašeni pobjednici takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“

U Srednjoj školi Antuna Matije Reljkovića, u Slavonskom Brodu, jučer je održana ceremonija proglašenja pobjednika takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“. Ovo takmičenje  promoviralo je energetsku efikasnost i rezultiralo stvarnim uštedama energije u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu (BiH) i Brodsko-posavskoj županiji (RH). U takmičenju, održanom u periodu od 1.12.2021. godine do 31.3.2022. godine sudjelovalo je ukupno 118 škola. U natjecanje je bilo uključeno ukupno 33.132 učenika i uposlenika.  

Učenice i učenici, nastavno osoblje i svi ostali uposlenici i uposlenice ovih škola su tokom takmičenja energiju i vodu štedjeli isključivo promjenom svog ponašanja, bez ikakvih dodatnih finansijskih ulaganja.

Tijekom četveromjesečnog takmičenja, škole sudionice su ostvarile značajne energetske i ekološke uštede. Ukupna ušteda energije (potrošnja toplinske energije, potrošnja električne energije, i potrošnja vode), iznosi 58.998,16 kilovat-sati (kWh), što predstavlja smanjenje potrošnje energije od 2,75% u odnosu na potrošnju u istom razdoblju prošle odnosno pretprošle godine. Ukupno smanjenje emisije karbon dioksida, ostvareno kao rezultat energetskih ušteda u svim kategorijama natjecanja iznosi 39,39 tCO2.

Škola iz  Brodsko- posavske županije koja je ostvarila najveće uštede je Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, dok su iz Tuzlanskog kantona, zbog identičnog rezultata kao pobjednice proglašene dvije škole: Osnovna škola Grivice (Banovići) i Osnovna škola Vražići (Čelić). Škole pobjednice biće nagrađene sa ugradnjom centraliziranog sistema upravljanja energijom (engl. Central Energy Management System – CEMS). Ugradnja CEMS-a i obuka uposlenika i učenika škola o upravljanju ovim sistemom, biti će realizirana u oktobru 2022. godine, i omogućiti će školama da u budućnosti ostvare još veće uštede energije.

Pored škola pobjednica natjecanja „Navike promijeni, školu opremi“ , na jučerašnjoj ceremoniji proglašeni su i najuspješniji „kvizaši“ sa e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2. Na ovoj platformi, učenice i učenici osnovnih i srednjih sa područja Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona su imali priliku usvajati nova znanja o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, racionalnoj potrošnji energije i drugim povezanim temama. Stečeno znanje su zatim pokazali igrajući kvizove na istoj platformi.

Ukupno deset „kvizaša“ (5 iz Brodsko-posavske županije i 5 iz Tuzlanskog kantona) koji su osvojili najviše bodova, kao nagradu dobili su solarni ruksak.

Najuspješniji „kvizaši“ su:

Brodsko-posavska županija Tuzlanski kanton
Melanie Juranović OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo Jasmina Bijelić OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Leon Pelan OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo Medina Agić OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Anđela-Marta Šašić OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo Ema Đonlić OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Katja Karakašić OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo Samra Kujraković OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Kevin Šimunić OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo Sarah Paočić OŠ Pasci, Tuzla

Takmičenje “Navike promijeni, školu opremi” i izrada e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2 aktivnosti su projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE 2“. Radi se o 3,6 miliona KM vrijednom projektu prekogranične saradnje. Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a realizira se u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*