UN će sa svojim agencijama nastaviti pružati podršku BIH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija dobio je obećanje od predsjednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida da će UN sa svojim agencijama i dalje biti na strani BiH i pružati joj podršku u svim oblastima.

Tegeltija je upoznao Šahida sa odnosima unutar BiH i nastojanjima da se unaprijedi politički život, ali i o problemima od načina kako se može predstaviti u UN do izbornog procesa.

“Pokušao sam da istaknem da BiH smatra da nije dovoljno zastupljena sa eksperatima koji rade u UN, jer smatramo da BiH ima dovoljno obrazovanih kadrova koji bi mogli raditi u agencijama UN u NJujorku ili bilo gdje u svijetu”, rekao je Tegeltija Srni poslije jučerašnjeg susreta sa Šahidom u NJujorku.

On je naveo da su razgovori bili u fokusu plenuma koji se održava u vezi sa migracijama, bilo je riječi o Deklaraciji progresa za koju se nadaju da će doprinijeti boljem i uređenijem sistemu migracija u svijetu.

Tegeltija je naveo da je podsjetio na strahove i poteškoće sa kojima se BiH susreće kada su u pitanju migracije.

Tokom susreta razgovarano je i o odnosima UN i njenih agencija sa BiH budući da UN imaju jednu od najvećih misija u BiH i angažovani su u različitim oblicima.

“Moramo da konstatujemo da postoji značajan oblik saradnje sa svim tim agencijama, od tzv. `Agende 2030`, pa do pokušaja da se zajednički izradi strategija socio-ekonomskog razvoja BiH. Imamo veliku podršku mnogih agencija UN u BiH i na tome ćemo insistirati”, rekao je Tegeltija.

(Vijesti.ba / BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*