Osuđen Goran Zubac!

Goran Zubac, direktor SIPA-e, prvostepenom odlukom Suda BiH osuđen je na godinu dana uvjetno i dvije godine zbog zloupotribe položaja i ovlasti, a nakon što nije reagovao tokom protesta koji su se u našoj zemlji dogodili 7. februara prošle godine, kada je napadnuta i zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Naime, direktor SIPA-e se oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Podsjećamo, prema optužnici je Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila materijalna šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Prema riječima tužilaca, rukovodilaca policijskih i drugih državnih organa, ali i drugih svjedoka koji su dali iskaze u ovom slučaju, Zubac je bio dužan reagovati tokom nereda 7. februara, ali se on nije odazivao na pozive tužilaca i drugih rukovodilaca organa gonjenja.

Mirsad Vilić, sadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je u vrijeme nereda bio na funkciji na poziciji komandira specijalne jedinice SIPA-e, kazao je pred Vijećem Suda BiH da je njegova jedinica bila spremna za intervenciju, ali da naredba o njoj nikada nije došla te da su na koncu poslani kući.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*