Sattler: Izbori će biti 2. oktobra, to ne treba dovoditi u pitanje

Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler komentirao je optužbe određenih političkih krugova da se on protivi odluci visokog predstavnika u BiH kako bi se osigurala novčana sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za organiziranje Općih izbora ove godine, kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ-a.

Na ovo pitanje novinarke N1 Sattler je kazao da je izborni proces okosnica svake demokratije.

– U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje.

Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora – naglasio je Sattler.

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

– Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD- u i Uredu visokog predstavnika – poručio je Sattler.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a koju je iniciralo pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se “nalaže ministru finansija i trezora u Vijeću ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom CIK-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje CIK-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine”.

Od 15 delegata, “za” predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedan suzdržan.


(N1/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.