Radnici TTU-a stupili u štrajk

Zbog teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika, Sindikalna organizacija Tvornice transportnih uređaja – TTU Tuzla, danas je stupila u štrajk.

Razlog zbog kojeg se 283 radnika ovog državnog preduzeća odlučilo na ovaj korak, su tri neisplaćene plate za posljednja tri mjeseca, a kako tvrde radnici, i one koje su primali u protekloj godini, bile su bez uplaćenih doprinosa, dok im 14 godina radnog staža nije uvezano. Prema riječima predsjednika sindikata TTU Tuzla Mehmeda Terzića, štrajk je kako nalažu zakoni, najavljen prije deset dana.

„Oko 80% radnika nije uposleno, samo 20% radi. Radnici tome nisu krivi. Mi smo došli da zaradimo platu, a pošto nam to nije omogućeno, bili smo primorani da stupumo u štrajk“, kazao je Terzić.

Kako je kazao Terzić, jučer je održan sastanak sa resornim ministrom u Vladi TK, na kojem su tražili 140.000 KM kako bi mogli nabaviti repromaterijal, neohodan za dovršetak započete proizvodnje. Međutim, nije dogovoreno rješenje problema.

„U ponedjeljak smo pozvali sve ministre u Vladi TK i sindikate, da dođu kod nas u fabriku da riješimo problem. Ako se tada ništa ne postigne, bićemo primorani da protestujemo pred Vladom. Šta će se tada desiti, ja nikom ne garantujem“, dodao Terzić.

Podsjetimo, privatizacija ove fabrike, provedena 2003. godine je poništena, jer vlasnik nije realizovao ugovorene investicije. Spriječen je i pokušaj stavljanja fabrika pod hipoteku, prije izvršenja ugovorenih obaveza. Nakon toga, nekoliko pokušaja prodaje TTU, nisu imali uspjeha. Pokušali smo snimiti unutrašnjost fabrike, kako bi se uvjerili u njeno stanje, ali kako su nam kazali radnici, direktor je zabranio ulazak novinarskih ekipa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*