Na Floridi uhvaćen piton dug pet metara i težak 98 kilograma

Na Floridi je uhvaćen najveći burmanski piton u historiji ove američke savezne države, a njegov posljednji obrok bio je bjelorepi jelen.

Riječ je o ženki pitona dugoj pet i teškoj 98 kilograma, a u njenom pronalasku je korišten mužjak kao “skaut”. Zmija se borila s biolozima 20 minuta prije nego je savladana.

Pitoni su postali štetočine na Floridi kao invazivne zmije bez većih predatora, čime nadmašuju ostale vrste. Povremeno se se pojavljuju jer su ih ranije puštali neodgovorni vlasnici, a zmije su iskoristile subtropsku klimu kako bi se razmnožavale.

Zmija rekordne veličine je živjela u šumi Florida Everglades kada su je otkrili biolozi pomoću mužjaka Dionysusa opremljenog radio transmiterom, koji je stao na određenoj lokaciji.

“Znali smo da je tu s razlogom, a tim ga je pronašao s najvećom ženkom koju smo ikada vidjeli”, rekli su biolozi. Zmija je imala čak 122 jaja, a biolozi su je usmrtili.

Istraživači love pitone duže od deset godina kako bi spasili lokalne vrste u ekosistemu regije. U programu koji je pokrenut 2013. godine na jugoistoku Floride je uklonjeno više od hiljadu pitona.

Također, Florida godišnje organizuje lov na pitone te koristi pomoć javnosti, a taj lov traje od 5. do 14. augusta. Nagrada za najveći broj uhvaćenih zmija iznosi 2.500 dolara, dok onaj ko uhvati najdužu zmiju dobija 1.500 dolara.

Prošle godine su uhvaćena 223 pitona, a svaki od njih se usmrti na human način.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*