Razmijenjena iskustva u oblasti kontrole naoružanja

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i organizacija World Future Council upriličili su 6. i 7. marta razmjenu iskustava u oblasti kontrole malog naoružanja između predstavnika vlasti, policijskih agencija i civilnog društva iz Argentine i Bosne i Hercegovine.

Učesnici su razmijenili dobre prakse iz programa kontrole naoružanja na konferenciji održanoj u Sarajevu 6. marta, a prilikom posjete Banjoj Luci 7. marta imali su priliku svjedočiti topljenju prikupljenog oružja koje se prerađuje kako bi se izradili rezervni dijelovi za vjetrenjače ili drugu infrastrukturu, saopćeno je iz UNDP-a.

Jedan od zaključaka je bio da je upoznavanje javnosti i osvješćivanje o teškim posljedicama nasilja počinjenog oružjem dovelo do formiranja partnerstava putem kojih se rješavao ovaj problem u obje zemlje.

– Argentinski nacionalni program dobrovoljne predaje oružja je 2013. godine dobio srebrnu nagradu organizacije World Future Council, Ureda Ujedinjenih nacija za razoružanje i Međuparlamentarne unije – rekao je Matias Molle, direktor Nacionalnog registra naoružanja (RENAR) u Argentini.

Istakao je da su oni u okviru tog programa uspješno surađivali sa civilnim društvom na smanjenju broja nelegalnog oružja, promovišući u isto vrijeme kulturu fokusiranu na nenasilje i mirno rješavanje sukoba.

Koordinator programa razoružanja u World Future Councilu Rob van Riet rekao je da proizvodnja, trgovina i zloupotreba malog naoružanja uvećava tenzije, podriva mirovne procese, potiče oružano nasilje i sprečava postizanje održivog napretka i ljudske sigurnosti.

– Malo naoružanje predstavlja problem i u Bosni i Hercegovini, gdje se još nalazi oko 750.000 komada nelegalnog oružja, preostalog uglavnom iz sukoba 90-ih godina. UNDP je u partnerstvu sa lokalnim policijskim agencijama 2013. godine pokrenuo kampanju “Biraj život bez oružja” kako bi se ublažio efekt koji nelegalno oružje ima na društvo – objasnio je Van Riet.

Naglasio je da je tokom kampanje prikupljeno i uništeno više od 11.000 komada oružja i prateće opreme.

Menadžer programa u UNDP-u Jasmin Porobić naglasio je da je cilj ovog događaja da se razmijene prakse između ove dvije zemlje te da Argentinu i BiH povezuje zajednički cilj, a to je unapređenje kvaliteta života njihovih građana odgovarajući na sigurnosne potrebe tih zemalja.

– Ovaj nas događaj podsjeća da, iako izvor nasilja i sukoba može biti specifičan za svaku zemlju pojedinačno, širenje malog naoružanja je globalni problem koji zahtijeva saradnju, a kojem se može pristupiti razmjenom znanja preko državnih granica – kazao je Porobić.

Uništavanje oružja je podržano od Evropske unije, sredstvima osiguranim Odlukom Vijeća kao podrška aktivnostima SEESAC-ovom Programu razoružanja i kontrole naoružanja u jugoistočnoj Evropi, a u okviru EU Strategije za borbu protiv ilegalnog nagomilavanja i trgovine oružjem i pripadajućom municijom, saopćeno je iz UNDP-a.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*