Vrhovni sud SAD-a ukinuo 50-godišnje zakonsko pravo žena na abortus

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država ukinuo je zakonsko pravo žena na abortus, odnosno presudio je da u SAD-u ne postoji ustavno pravo na abortus te da svaka država pojedinačno može donijeti odluku o legalizovanju ili kriminalizovanju abortusa.

Ovime je poništena historijska presuda iz 1973. godine kojom je tada bilo onemogućeno pojedinim američkim državama da zabrane abortus.

Očekuje se da će najmanje 26 država kriminalizovati neke oblike abortusa odmah ili čim prije, a već je 13 država usvojilo nove zakone koji zabranjuju abortus na neki način.

Ukupno se očekuje da će pristup abortusu biti ograničen za oko 36 milona žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje.

Sudska presuda donesena je u ključnom slučaju Dobbs protiv Jackson Women's Health Organization, u kojem se klinika za pobačaje u Mississippiju usprotivila naporima države da zabrani pobačaj nakon 15 sedmica trudnoće.

Do sada je inače ženama bilo ustavno zagarantovano na nivou SAD-a pobačaj do 15 sedmice trudnoće.

Odluka suda u slučaju Dobbsu, zasigurno će biti jedna od najvažnijih u više godina. Imat će duboke, neposredne i trajne posljedice na živote desetaka miliona Amerikanki.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*