Tegeltija, Košarac, Mitrović i Lučić odbili proglasiti 11. juli Danom žalosti u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i trojica državnih ministara Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić danas su glasali protiv odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Zamjenica predsjedavajućeg i šefica bh. diplomatije Bisera Turković je poručila da su ministri iz reda srpskog naroda time potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici.

“Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje”, navela je.

Turković je također zatražila ostavku predsjedavajućeg Tegeltije (SNSD) i ministara Košarca (SNSD), Mitrovića (SNSD) i Lučića (DNS) zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici.

“Na ovaj način ne samo da je spriječeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici. Ovo je dukobo nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid”, zaključila je.

Podsjetimo, u ponedjeljak 11. jula u Potočarima će biti obilježena 27. godišnjica od genocida koji je presuđen pred Međunarodnim sudom u Hagu. Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*