U Sloveniji usvojen Zakon o istospolnim brakovima, supružnicima dozvoljeno usvajanje djece

Ustavni sud u Sloveniji usvojio je Zakon koji dozvoljava istospolnim partnerima, koji žive u vanbračnoj zajednici, usvajanje djece i stupanje u zakonski brak.

Ustavni sud je tako utvrdio da je propis, koji propisuje da samo dvije osobe različitog spola mogu sklopiti brak i da istospolni partneri koji žive u formalnom partnerstvu ne mogu zajednički usvojiti dijete, u suprotnosti sa ustavnom zabranom diskriminacije.

Time je odlučeno da istospolni partneri mogu stupiti u brak i zajednički usvojiti dijete pod istim uslovima kao i supružnici, prenosi 24.ur.

Također je odlučeno da se do otklanjanja utvrđene neustavnosti brak smatra životnom zajednicom dvoje ljudi bez obzira na spol i da istopolni partneri, koji žive u partnerskoj zajednici, mogu zajedno usvojiti dijete pod istim uslovima kao i supružnici.

Odluka Suda pozdravljena je i u ljevičarskim strankama.

“Mnoge borbe i referendumske kampanje bile su neophodne, ali naše društvo je danas ravnopravnije nego što je bilo juče”, napisali su na društvenoj mreži.

Pravna regulativa istospolnih zajednica se u Sloveniji razvija već duže vrijeme.

Godine 2006. donesena je uredba kojom je istospolnim partnerima omogućeno da registruju svoju zajednicu i priznaju određena prava iz ovog odnosa, a 2016. godine donesena je uredba po kojoj se formalna zajednica istospolnih partnera naziva “ortakluk”. Iako je po sadržaju blizak braku, ipak se razlikuje od institucije braka i po nazivu i po nekim pravnim posljedicama.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*