Narodno veselje uoči blagdana: U Doknju održano tradicionalno “lilanje”

U katoličkim selima nadomak Tuzle već stoljećima njeguje se tradicija lilanja, narodnog veselja uoči blagdana Svetog Ilije koji se slavi 20. jula. Lilanjem katolici pozivaju Svetog Iliju, zaštitnika groma i nevremena, da im pomogne i zaštiti ih od oluja, gromova i time pridonese uspješnoj sjetvi.

Posebno je atmosfera u naselju Dokanj gdje se posljednjih godina organizuje proslava lilanja sa raznim sadržajima.

Manifestacija je započela služenjem svete mise u crkvi za sve poginule branitelje.

Nakon završetka misnog slavlja, predstavnici folklornih grupa, članovi porodica i drugih organizacija položili su cvijeće i vijence te zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim braniocima u Doknju.

Uslijedio je takmičenje u bacanju kamena s ramena, navlaćenje konopca i takmičenje u trčanju u vrećema.

Nakon takmičenja zapaljena je velika vatra na kojoj su djeca, ali i odrasli pripaljivali svoje lile. Mašući zapaljenim lilama, napravljenim od osušene kore trešnje, nastojali su što više rasplamsati vatru. Lilanju se najviše raduju djeca, a bude propraćeno narodnim pjesmama kao što je “Gori lila uoči Ilina” kojima se zaziva sv. Ilija za spas od groma i vatre.

Inače, pripreme za lilanje traju nekoliko mjeseci. Važno je pronaći koru divlje trešnje, isjeći je i dobro osušiti da bolje gori. Trešnjeva kora veže se na drveni štap, zapali i onda počinje lilanje. Djeca bakljama mašu, raspirujući vatru i pjevajući pozivaju bogove da ih spasi od udara gromova i osigura dobre prinose sa njiva.

Većina mještana Doknja ovo slavlje ili u narodu poznato kao “lilanje” doživljava i emotivno, sjećajući se mladalačkih dana, ašikovanja, sijela te igranki i druženja. /S.P./Tuzla.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*