Ovako su Joe Biden i njegov tim isplanirali i na kraju ubili najtraženijeg teroristu na svijetu

Prije nego što je dao naređenje da se ubije Ayman al-Zawahiri, predsjednik Joe Biden želio je razumjeti sve okolnosti te akcije i upoznati se sa lokacijom gdje se krije vođa Al Kaide.Napad američkog drona koji je ubio Zawahirija na njegovom balkonu u centru Kabula bio je proizvod višemjesečnog vrlo tajnog planiranja Bidenovog i uskog kruga njegovih viših savjetnika. Među pripremama je bio i mali model Zawahirijeve sigurne kuće, koji su konstruirali obavještajni zvaničnici i koji su ga postavili u Situacionu sobu Bijele kuće kako bi Biden ispitao sve opcije prilikom rasprava o njima.

Za Bidena, prilika da ubije najtraženijeg teroristu na svijetu, jednog od organizatora napada 11. septembra 2001., bila je prepuna rizika da bi civili mogli također biti žrtve, baš kao što je američki napad dronom to učinio prije nekoliko mjeseci tokom haotičnog povlačenja američke vojske iz zemlje.

Biden je u više navrata zadužio svoje zvaničnike da osiguraju da civili, uključujući članove Zawahirijeve porodice, ne budu ubijeni. Prema Bijeloj kući, nijedan i nije.

Ubrzo je uslijedila objava uspješne misije. Bio je to trenutak pobjede za predsjednika koji je bio opkoljen domaćim političkim problemima koji sežu i do smrtonosnog povlačenja iz Afganistana prije godinu dana.

“Ljudi širom svijeta više se ne moraju bojati opakog i odlučnog ubice. Sjedinjene Države nastavljaju demonstrirati našu odlučnost i našu sposobnost da branimo američki narod od onih koji nam žele nanijeti štetu”, rekao je Biden s balkona Plave sobe Bijela kuća.

Pratili ga mjesecima i rekonstruisali kuću u kojoj živi

Predsjednik je u aprilu prvi put obaviješten o tome da su američki obavještajci smjestili Zawahirija u sigurnu kuću u Kabulu. Američki zvaničnici mjesecima su bili svjesni mreže koja podržava terorističkog vođu u glavnom gradu Afganistana i identificirali su njegovu suprugu, kćer i njenu djecu kroz više tokova obavještajnih podataka.

Žene su koristile terorističku “trgovinu” za koju su zvaničnici smatrali da je dizajnirana da spriječi bilo koga da ih prati do Zawahirijeve lokacije u četvrti Kabula. Sam Zawahiri nije napustio lokaciju nakon svog dolaska ove godine.

Kako su mjeseci odmicali, američki zvaničnici su počeli da uspostavljaju obrasce u kući, uključujući Zawahirija koji povremeno izlazi na balkon kuće tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako su zvaničnici nastavili da prate njegove aktivnosti, u potpunoj tajnosti je počeo napor da se analizira konstrukcija i struktura zgrade, s ciljem da se razvije operacija za uklanjanje terorističke mete broj jedan na svetu bez ugrožavanja strukturalnog integriteta zgrade.

Najvažnije za Bidena i članove njegovog tima bilo je izbjegavanje civilne smrti, uključujući članove Zawahirijeve porodice koji su živjeli u zgradi. Nezavisni analitičari iz cijele vlade bili su uključeni u identifikaciju ostalih stanara kuće. To što se zgrada nalazi u centru Kabula predstavljalo je također svoje izazove, piše CNN.

Okruženi stambenim kvartom, zvaničnici su vodili računa o svom planiranju i da informacije moraju biti “čvrste” prije nego što Bidenu predstave bilo kakvu opciju. I bili su veoma oprezni u pogledu curenja informacija – samo je “veoma mala i odabrana grupa” u raspršenim ključnim agencijama bila obaviještena o planovima koji se postavljaju.

Kako su maj i jun prolazili, Biden je bio u toku sa razvojem događaja. On je 1. jula okupio ključne zvaničnike nacionalne sigurnosti u sobi za situacije u Bijeloj kući kako bi primio brifing o predloženoj operaciji.

Direktor CIA-e Bill Burns, direktor Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i njegov zamjenik Jon Finer, te savjetnica za unutrašnju sigurnost Liz Sherwood Randall sjedili su oko stola.

Biden je bio “duboko uključen u brifing i uronjen u obavještajne podatke”, rekao je visoki zvaničnik. Postavljao je “detaljna pitanja o tome šta smo znali i kako smo to znali”.

Od posebnog interesa je bila maketa Zawahirijeve kuće koju su obavještajni zvaničnici sagradili i donijeli u Bijelu kuću da bi je predsjednik pregledao. Bajden je postavio pitanje kako bi kuća mogla biti obasjana suncem, materijali od kojih je napravljen i kako vrijeme može utjecati na bilo koju operaciju, rekao je zvaničnik.

“On je posebno bio fokusiran na to da se osigura da je poduzet svaki korak kako bi se osiguralo da će operacija minimizirati taj rizik od civilnih žrtava”, rekao je zvaničnik.

Biden je od svog tima zatražio više informacija o planovima zgrade i kako bi napad mogao utjecati na nju. Kasnije tog popodneva je odletio u Camp David.

Njegov tim je ostao iza, sastajavši se nekoliko puta u sobi za situacije tokom narednih sedmica kako bi dovršio svoje planiranje, odgovorio na predsjednikova pitanja i osigurao da su poduzeli sve da moguće nepredviđene situacije svedu na minimum.

Dana 25. jula – dok je bio u izolaciji zbog koronavirusa, u rezidenciji Bijele kuće Biden je ponovo okupio svoj tim kako bi primio završni brifing. Na kraju je odobrio “precizan zračni napad” za uklanjanje cilja.

Pet dana kasnije, dvije rakete Hellfire ispaljene su na balkon sigurne kuće u Kabulu u 6:18 sati po lokalnom vremenu.

“Članovi njegove porodice, koji su bili u drugim dijelovima kuće nisu povređeni, rekao je zvaničnik.

(KLIX.BA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*