Kešetović: Naučna zajednica treba odgovoriti na problematiku javnih prihoda i rashoda

Javna tribina o temi “Fiskalna pravila u sistemu javnih rashoda i prihoda“, organizirana je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Na tribini su govorili univerzitetski profesori dr.sc. Izudin Kešetović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, i dr.sc. Željko Rička, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Profesor Kešetović je istakao da naučna zajednica treba da odgovori na problematiku prihoda i rashoda javnog sektora te pomogne vlastima u njenom rješavanju, da se pokaže da naučna disciplina finansije ima odgovore na postojeće izazove.

Naveo je da fiskalna pravila i sistemi javnih rashoda i prihoda definišu javne potrebe, pravila trošenja, odnosno javnih rashoda i cjelokupan sistem programiranja, odnosno finansiranja cjelokupnog javnog sektora i upravljanje javnim dugom.

-Činjenica je da je nauka, zapravo finansije kao naučna disciplina, dala odgovore na mnoga pitanja. Mi pokušavamo da to pretočimo u praksu i kažemo gdje su greške i da nosiocima vlasti pomognemo, da im ukažemo na ono što bi oni trebali da poduzmu, kako bi se efikasnost u ukupnom javnom sektoru povećala, da bi javni sektor bio generator razvoja ukupnog realnog sektora privrednog stanovništva i javnih potreba, odnosno države – podvukao je profesor Kešetović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*