Blagodati sirutke i razlozi zašto je mnogi sportisti redovno piju

Mnogi sirutku smatraju najboljim dijelom mlijeka. Ona nastaje kao nusproizvod tokom proizvodnje sira, ima malo masnoće, puno proteina i vrlo je zdrava, posebno ona od kozijeg mlijeka.

Posebno je cijene ljudi koji vježbanjem žele oblikovati tijelo i izgraditi ili zadržati mišićnu masu. Osim toga, odlična je za oporavak tijela nakon intenzivnog treninga.

Od litre mlijeka dobije se 100 grama sira i 900 ml sirutke. Postoje slatka i kisela varijanta.

Slatka sirutka nastaje kod proizvodnje tvrdih sireva sa sirilima, kao što su cheddar ili švicarski sir. Kisela sirutka ostaje nakon pripreme kiselih vrsta mliječnih proizvoda, kao što su svježi sir ili procijeđeni jogurt.

Svježa sirutka ima oko 93 posto vode, a nutritivna vrijednost na 100 grama iznosi:

energetska vrijednost 112 kJ (27 kcal)
ugljikohidrati 5,14 g
šećeri 5,14 g
masnoća 0,36 g
proteini 0,85 g
kalcij 47 mg (5 posto dnevnih potreba)

U zadnje vrijeme pažnja sportista sve više je usmjerena na proteine sirutke koji se nalaze na vrhu liste najprodavanijih sportskih dodataka prehrani. Proteini sirutke sastoje se od α-laktalbumina, β-laktoglobulina, serumskog albumina, imunoglobulina i proteoznih peptona.

U posljednje vrijeme, proteini sirutke (whey proteini) se osim u sportskoj prehrani koriste sve više i u hrani namijenjenoj smanjenju tjelesne težine, hrani za dojenčad te kao podrška jačanju obrambenih sposobnosti organizma. Mlijeko sadrži dva proteina: 80 posto čini kazein i 20 posto su proteini sirutke. Proteini sirutke se često nazivaju “zlatnim standardom” proteina, budući da su hranjiviji i topiviji od kazeina. Dobivaju se kao nusproizvod pri proizvodnji sira.

Sirutku je najbolje piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju.

Sirutka je najbolji prirodni lijek za jetru, pomaže kod mršavljenja, rješava problem zatvora stolice, smanjuje stres i osjećaj umora, pomaže u izgradnji mišićne mase i snižava krvni pritisak.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*