Nagrada za najbolji bend na 4. Underground music festival nosit će ime Nebojša Stojkov Frenki

Nagrada za najbolji bend na 4. Underground music festivalu nosit će naziv Nebojša Stojkov Frenki, koji je bio simbol razvoja alternativne muzičke scene grada Tuzle. Ovim činom organizatori žele da odaju priznanje Frenkiju kao velikom prijatelju, umjetniku i muzičaru koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na tuzlanskoj alternativnoj sceni.

Na ovaj način odat će se počast čovjeku čija je volja izdominirala nad tjelesnim, pobijedila sve zapreke i omogućila mu da živi život po vlastitom nahođenju, bez ustručavanja. Uspostavljanjem ove nagrade želja organizatora je da ovjekovječi ime Nebojša Stojkov Frenki u istoriji kako tuzlanske tako i balkanske alternativne scene.

Frenki nažalost nije među živima, ali je sigurno u srcima i sjećanju brojnih njegovih kolega sa muzičke scene koji bi bili ponosni da kroz dobru svirku zasluže da ponesu nagradu imena Nebojša Stojkov Frenki i na taj način odaju mu priznanje za njegov umjetnički rad.

Nebojša Stojkov zvani Frenki rođen je 1962. godine i kako je sam volio da kaže bio je učitelj po profesiji, a po opredjeljenju muzičar. Gitaru je počeo da svira u 2. razredu osnovne škole, a krajem ’70-tih, tačnije dok je bio drugi Gimnazije osnovao je “Frenki Blues Band” koji je imao zapažene svirke u “Domu”. To je bio početak nečega što se zove nju primitivs. Frenki se proslavio i kao bassista “Nečasnih sestara” i “Nule plus”, a bio i jedan od prvih Kamelonaca, tačnije zaposlenik radija Kameleon gdje je radio produkciju, prve džinglove i reklame.

Prije svega bio je čovjek pun ljubavi prema drugima, borio se protiv nepravde i svim srcem volio je svoj grad i rock and roll.

4. Underground music festival održava se u sklopu “Ljeta u Tuzli” 23. i 24. septembra 2022. godine u bivšem klubu Underground od 19,00 sati. Događaj organiziraju Eventus, Human i Magic Factory, uz podršku Grada Tuzle, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Više informacija o o samom događaju na www.eventus.ba.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*