MOSTAR, 22. rujna (FENA) – Počela s radom sjednica Vlade FBIH.(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Vlada FBiH: 100 KM jednokratne novčane pomoći za nezaposlene

Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici u Mostaru Uredbu o dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Ostajući privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji, Vlada na ovaj način proširuje obuhvat svog programa pomoći i u njega uvrštava i nezaposlene osobe, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju oni koji su imali status nezaposlene osobe po evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje na dan 31. kolovoza 2022. godine.

Ova naknada se smatra prihodom za vrijeme nezaposlenosti i spriječenosti za rad prema odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i iznosi 100 KM.

Ukupna sredstva za isplatu bit će osigurana u Proračunu FBiH za 2022. godinu. Sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade će biti doznačena kantonalniim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni popis korisnika.

Vlada će utvrditi konačan iznos sredstava koji će biti doznačen svakoj od kantonalnih službi za zapošljavanje. Nadležna kantonalna služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijske račune nezaposlenih najkasnije do 30. studenoga 2022. godine.

Ukoliko nadležna kantonalna služba za zapošljavanje ne posjeduje podatak o transakcijskom računu ili taj podatak nije valjan (npr. naveden je pogrešan broj transakcijskog računa ili je on u međuvremenu zatvoren), osoba koje ostvaruje pravo na naknadu je dužna, najkasnije do 30. listopada 2022. godine, dostaviti nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje valjan podatak o svom transakcijskom računu. Ukoliko to ne dostavi u navedenom roku, gubi pravo na jednokratnu novčanu naknadu.

Dopunom je u Uredbu dodan i novi stav u članu 19. koji glasi da će aktom poslodavca biti utvrđeni posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći. Dopunjena uredba stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

U obrazloženju dopunjene Uredbe navedeno je da se Federacija BiH i dalje suočava sa značajnim inflatornim pritiscima koji sve više pogađaju njezine građane. Nažalost, ova poskupljenja ne pogađaju sve građane jednako i posebno su bolna za one nižeg materijalnog statusa čiji životni standard naročito trpi posljednjih mjeseci.

Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, Vlada FBiH je već poduzela niz mjera kako bi zaštitila najranjivije kategorije. Tako su u 2022. godini povećane penzije i boračke naknade, te su značajno veća sredstva izdvojena za poljoprivredu i robne rezerve s ciljem intervencije na cijene hrane.

Dalje, Vlada je predložila donošenje niza zakona koji pružaju materijalnu podršku određenim kategorijama, poput roditelja njegovatelja i djece koja dolaze iz materijalno ugroženih obitelji. Konačno, nemajući mogućnost da utiče na cijene plina i nafte, Vlada FBiH nastavlja sa subvencioniranjem cijene električne energije za domaćinstva, te ograničavanjem marži kako bi spriječila moguće zloupotrebe trenutnog stanja radi ostvarivanja većih profita.

Uz sve ovo, rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci 2022. godini je također omogućio Vladi FBiH da dodatno intervenira u vidu pružanja jednokratne financijske pomoći u iznosu od 100 KM kategorijama koje su posebno pogođene inflacijom, putem Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Tom uredbom je osigurana pomoć za umirovljenike, korisnike prava iz boračko-invalidske zaštite, osobe s invaliditetom, te civilne žrtve rata. Pored toga,  pomoć u vidu paketa osnovnih životnih namirnica se dodjeljuje primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći.

Zbog nemogućnosti da direktno utiče na cijene roba koje su određene vanjskim faktorima, Vlada Federacije donosi ovu uredbu kako bi barem jednim dijelom nadomjestila izgubljeni životni standard nezaposlenih osoba, ne ugrožavajući pri tome svoju fiskalnu stabilnost i redovne isplate iz Proračuna Federacije.

Procjene su da će ovom odlukom biti obuhvaćeno oko 270.000 nezaposlenih osoba u FBiH, stoji u saopćenju.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*