Predložen pritvor za pet osoba zbog izbornih nezakonitosti u Bosanskom Novom

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za pet osoba zbog izbornih nepravilnosti tokom izbornog dana u nedjelju, 2. oktobra, na biračkom mjestu u Bosanskom Novom. Nakon što su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene:

  • Suvadu Halilović, rođenu 1954. godine;
  • Emiru Vakufovac, rođenu 1970. godine;
  • Ramiza Hamzagića, rođenog 1967. godine;
  • Ismeta Džafića, rođenog 1958. godine, i
  • Ismeta Mehinovića, rođenog 1970. godine.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto.

Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela: Izborna prevara i Uskraćivanje biračkog prava.

Također, tužiteljstvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*