Marjory Stoneman Douglas High School shooter Nikolas Cruz is escorted from the courtroom after his sentencing at the Broward County Courthouse in Fort Lauderdale on November 2, 2022. - Cruz, who pleaded guilty to 17 counts of premeditated murder in the 2018 shootings, is the most lethal mass shooter to stand trial in the US. The hearing concluded today, November 2, 2022 when Circuit Judge Elizabeth Scherer sentenced Parkland school shooter Nikolas Cruz to life in prison without parole. (Photo by Amy Beth Bennett / POOL / AFP)

Masovni ubica iz srednje škole na Floridi dobio 34 doživotne kazne zatvora

Sud na Floridi osudio je Nikolasa Cruza (24) na doživotni zatvor nakon što je u februaru 2018. poluautomatskom puškom ubio 17 učenika i osoblja u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi.

Sutkinji je zadrhtao glas dok je čitao prvu od 34 osuda na doživotni zatvor, ali kasnije je postala sigurnija.

Porota je prošlog mjeseca glasala o poštedi Cruza smrtne kazne, odabravši doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja za jedno od najsmrtonosnijih masovnih ubistava u historiji SAD-a.

Cruz je prošle godine priznao krivicu za ubistvo s predumišljajem za svoje divljanje 14. februara 2018. godine.

Sutkinja okružnog okruga Broward Elizabeth Scherer pristala je na zahtjev tužiteljstva da prvo dopusti rođacima Cruzovih žrtava da se obrate sudu prije izricanja kazne. Postupak izricanja presude započeo je u utorak izjavama o utjecaju na žrtve.

Brojni rođaci žrtava osudili su odluku porote i kritizirali državni zakon da svih 12 porotnika bude jednoglasno kako bi osudili osobu na pogubljenje.

“Koliko bi zločin morao biti gori da bi opravdao smrtnu kaznu?”, rekla je Annika Dworet, majka 17-godišnje žrtve Nicholasa Dworeta.

Neki su rođaci također kudili Cruzove advokate, koji su bezuspješno prigovarali sucu zbog kritika na njihov račun i porotnika, ističući da Cruz ima ustavno pravo na pravno zastupanje.

Rođaci mnogih žrtava direktno su se obratili Cruzu, koji je sjedio iza velikih naočala i s maskom za COVID-19 na licu. Cruz je imao 19 godina u vrijeme napada na srednju školu Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Anne Ramsay, majka 17-godišnje Helene Ramsay, rekla mu je da je “čisto zlo”, Inez Hixon nazvala ga je “domaćim teroristom” jer je ubio njenog svekra, direktora školske atletike Chrisa Hixona.

Samantha Fuentes, koju je Cruz upucao u nogu, poručila mu je da je “mrski fanatik s AR-15”.

“Bez svog glupog pištolja, ti si ništa”, poručila je.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*