Održan komemorativni skup četvorici pripadnika Vojske Srbije

Komemorativni skup četvorici pripadnika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Vojske Srbije koji su u petak nastradali u padu helikoptera održan je danas u Beogradu, javlja Tanjug.

Od pilota majora Omera Mehića, pilota kapetana Milovana Đukalića, zastavnika Nebojše Trajića i mehaničara letača zastavnika Ivana Miladinovića u Zapovjedništvu RV i PVO u Zemunu oprostili su se članovi obitelji, kolege, predstavnici državnog vrha, prijatelji.

Komemoraciji su nazočili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar obrane Bratislav Gašić, ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalnog stožera Bratislav Diković, zapovjednik 204. zrakoplovne brigade VS Predrag Bandić i mnogi drugi.

Zapovjednik RV i PVO general-major Ranko Živak rekao je na komemoraciji da su četvorica pripadnika RV i PVO položili mnoge ispite, kako školske, tako i životne, kao i da su zahvaljujući vrlinama, poštenom radu, stasali u vrsne stručnjake koje bi svatko poželio pored sebe.

Živak je istaknuo da se na njih, kao suborce i ljude, uvijek moglo osloniti, da su po prirodi posla bili i ostali jake individue, ali da je ono što ih je odlikovalo bio timski rad.

“Posebno bih istaknuo njihove visoke moralne kvalitete, humanost i patriotizam koji su došli do punog izražaja tijekom prošle godine. Zajedno s ostalim pripadnicima VS su bili uvijek uz svoj narod i tamo gdje je najpotrebnije. Bili su heroji, uvijek među prvima i uvijek na visini zadatka. Najveće nagrade su im bili osmjesi spašene djece i osjećanje da su nešto dobro učinili za svoju zemlju i građane”, rekao je Živak i dodao da su i prilikom posljednjeg zadatka dali sve od sebe, ali da se sudbina surovo poigrala sa njima.

“Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom, jer smo imali čast da budu dio nas”, rekao je Živak i istaknuo da je VS izgubila vrsne letače, velike profesionalce i patriote, te da njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti, odnos prema obitelji, državi i poslu trebaju biti trajna inspiracija i uzor svima.

Živak je kazao i da VS ne može ništa učiniti da obiteljima vrati očeve, supruge, sinove, braću, ali da je na svima da im pomogne prebroditi strašnu tragediju.

“To je naš dug i obveza, jer su to bili naši prijatelji. To je najmanje što možemo učiniti za njih i nas. Budite ponosni na njih”, rekao je Živak.

Od Mehića, Đukalića, Trajića i Miladinovića oprostio se i Miroslav Zečević, zapovjednik eskadrile u kojoj su službovali tragično stradali.

“Današnji dan je beskrajno tužan. Okupili smo se da im odamo vječnu počast, kažemo im veliko i istinsko hvala za sve što su učinili za domovinu, vojsku, obitelj i prijatelje”, rekao je Zečević.

Za Mehića je naveo da je za njega svaki let bio izazov kojemu nije mogao odoljeti, kao što je bio i posljednji, kada su prebacivali životnu ugroženu bebu za Beograd, za Đukarić da je bio vođa kada je trebalo pogurati i motivirati, vječito vedar, za Trajića da je bio izvor znanja i da je postavljao standarde u održavanju helikoptera i uzor mlađim kolegama, a za Miladinovića da je bio dobitnik brojnih nagrada i pohvala i da je nemjerljivim autoritetom bio izvor znanja za mlađe generacije pilota.

“Najbolji među nama stradali su obavljajući svoje svakodnevne obveze. Oni više nisu s nama, ali će uvijek biti uz nas, pamtit ćemo uvijek što su učinili. Njih više nema, ali će biti zauvijek priče o njima među nama, dok je nas živjet će i sjećanje na njih. Neka vam je laka zemlja, a za sve dobro što ste učinili neka vam je vječna slava”, rekao je Zečević.

On je obiteljima nastradalih rekao da utjeha treba da im bude saznanje da su četvorica nastradalih časno obavljali obveze i spasili tisuće života.

“Uvijek ćemo biti uz vas i vašu djecu, jer to dugujemo vašim najmilijima. Utjehu neka vam pruži saznanje da su časno obavljali obveze, da su spasili tisuću života u Feketiću i Obrenovcu. Jedno novorođeno biće nisu uspjeli spasiti, ali smo sigurni da ga tamo gore svi čuvaju”, rekao je Zečević obiteljima nastradalih.

Mehić će biti sahranjen sutra u Novom Sadu, istog dana u Mosorina će biti sahranjen Đukarić, dok će Drajić biti pokopan u utorak, u selu Jakalj kod Bajine Bašte, a Miladinović tog dana na Centralnom groblju u Beogradu.

Prilikom pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u petak, u 22.30 sati u blizini aerodroma Nikola Tesla poginulo je sedam osoba – pored predstavnika VS liječnik Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz obitelji Ademović iz Novog Pazara.

Posada helikoptera pošla je u spašavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sletjeli su u vojarni u Raškoj, gdje se vozilo s bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je djelomično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji liječnika Ljajića i anestetičara Veselinovića, unesena je beba u inkubatoru, sa sve manjim zalihama kisika.

Poletjeli su prema Beogradu, gdje je u Institutu za majku i dijete trebalo zbrinuti dijete. U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta. Letjelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

(Fena/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*