U junu počinje izgradnja poddionice Počitelj – Međugorje

Iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH potvrđeno je Feni da u junu očekuju početak izgradnje novih 11 kilometara autoceste na poddionici Počitelj – Međugorje, za čiju su izgradnju zainteresirane svjetske kompanije.

Na toj poddionici bit će izgrađen najduži most na Koridoru 5-C, dug 945 metara i maksimalne visine 100 metara, s monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara, a sredstva za izgradnju poddionice od 100 miliona eura osigurana su od Evropske investicijske banke.

Također, bit će građeno novih deset kilometara autoceste na dionici Zenica sjever – Zenica jug. Radovi na prvoj poddionici počeli su u oktobru 2014., dok se u maju ove godine očekuje početak radova na drugoj, a posao izgradnje zeničke zaobilaznice pripao je domaćim kompanijama Hering d.d. Široki Brijeg i Divel d.o.o. Sarajevo.

Iz JP Autoceste FBiH navode da se nastavlja izgradnja sjeverne dionice Svilaj – Odžak, a radovi će biti podijeljeni u dvije faze jer nije završena eksproprijacija zemljišta za izgradnju graničnog prijelaza Svilaj (u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje), kao ni izgradnja mosta Svilaj na rijeci Savi (u nadležnosti Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH).

Dodaju da je prvi put u BiH ponuđen model koncesije i to za dionicu Žepče – Doboj jug, po principu “dizajniraj – finansiraj – izgradi – upravljaj i vrati naručiocu”, a na rok od 25 godina.

Osim toga, na dionicama Međugorje – Bijača i Sarajevo zapad – Tarčin, koje su puštene u promet prošle godine, bit će građeni prateći uslužni objekti da bi putnicima bio osiguran puni komfor.

Na dvostranim odmorištima Kravice i Lepenica, s obje strane prometnice, Holdina d.o.o. Sarajevo će u roku od 11 mjeseci izgraditi benzinske pumpe s trgovinom, caffe barom i restoranom.

Korisnicima će usluge biti pružane 24 sata dnevno, a investicija je vrijedna 12 miliona KM.

Analizom Idejnog projekta na Koridoru 5-C trasa autoceste Konjic – Mostar sjever utvrđeno je da je navedena trasa predložena “vrlo ležerno” bez pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja za investitora, odnosno Bosnu i Hercegovinu, te je JP Autoceste FBiH predložilo Vladi i Parlamentu FBiH optimizaciju trase.

Iz tog preduzeća pojašnjavaju da bi optimizacija podrazumijevla skraćenje trase za 18 kilometara čime bi bila ostvarena ušteda od 309 miliona eura.

Ističu da po postojećem Idejnom projektu izgradnja trase Konjic – Mostar sjever košta 930 miliona eura, što po finansijskim analizama nije privlačno nijednoj međunarodnoj finansijskoj instituciji, a da bi optimizacijom trase petlja Jablanica bila udaljena svega sedam kilometara od lokacije predviđene prvobitnim Idejnim projektom.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*