SAD kupuje 100.000 haubičkih granata od Južne Koreje za Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države (SAD) najavile su da će od Južne Koreje kupiti 100.000 granata za haubice koje će poslati u Ukrajinu.

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) potpukovnik Marty Meiners objavio je da je njegova zemlja u pregovorima o kupovini municije, posebno od privatnog sektora odbrambene industrije u Južnoj Koreji.

Meiners je poručio kako SAD neće kupovati municiju iz vlastitih vojnih zaliha Seula, kako ne bi zakomplicirali odbrambene pripreme Južne Koreje protiv regionalnih prijetnji.

Južnokorejska vlada održava princip pružanja nesmrtonosne podrške Ukrajini. Stoga Južna Koreja želi zaštititi ovo načelo prodajom municije SAD-u umjesto da ih šalje direktno u Ukrajinu.

Svi detalji dogovora oko kupovine 100.000 granata za haubice iz Južne Koreje, koji se poklapa s ruskim povlačenjem iz grada Hersona, još nisu objavljeni.

Dužnosnici Pentagona izjavili su da će se sporazumom s Južnom Korejom smanjiti pritisak na vlastite zalihe municije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je oružje i municiju od Južne Koreje nakon što je Rusija napala Mariupolj u aprilu. Međutim, južnokorejsko Ministarstvo odbrane objavilo je da ne može ispuniti zahtjev Zelenskog za protivzračnim oružjem te da može pružiti samo nesmrtonosnu pomoć.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Južna Koreja je potpisala ugovore o isporuci oružja za europske zemlje kako bi povećala njihovu sigurnost.

Seul je Poljskoj prodao ratne avione F-16, avione za obuku, tenkove i haubice u vrijednosti od oko devet milijardi dolara.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*