Slovačka uputila kritiku češkoj graničnoj kontroli koja blokira migrantima prolaz prema Njemačkoj

Slovačka je u četvrtak pojačala pritisak na Češku Republiku da ublaži pojačane granične kontrole koje su na snazi proteklih sedmica kako bi se izborila s povećanjem broja migranata, koji dolaze uglavnom iz Sirije, a cilj im je Njemačka i zapadna Evropa, javlja Reuters. 

Pojačane granične kontrole su razlog pojačanih napetosti zmeđu dva susjeda i saveznika, a slovački premijer Eduard Heger osporio je njihovu upotrebu prema pravilima Evropske unije.

O tome je razgovarao sa svojim češkim kolegom Petrom Fialom u četvrtak navečer u Pragu.

Kontrole, na ulaznim tačkama duž češko-slovačke granice duge 252 km, kako bi se odvratili migranti koji pješače i krijumčare se u vozilima, ometale su teretni prevoz, često uzrokujući višesatna kašnjenja i ljuteći slovačke vozače kamiona.

Slovačka tvrdi da kontrole krše načela bezvizne schengenske zone EU-a, čiji su obje zemlje članice.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakusan rekao je nakon sastanka češke i slovačke delegacjie da će kontrole ostati na snazi, ali da se ulažu napori da se situacija olakša za lokalno stanovništvo.

– Bilo bi svakako dobro te provjere izvršavati što je brže moguće na korist čeških i slovačkih građana – rekao je Rakusan u intervjuu za češku TV.

Dodao je da su dogovorili jaču policijsku saradnju na samoj granici i dodao da će dvojica premijera više detalja objaviti u petak.

EU je priznala da su na snazi privremene češke kontrole zbog “neregularnih migracija i aktivnosti organiziranih skupina krijumčara”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*