CIK Bosne i Hercegovine još nije dobila poziv na konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma PSBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 10. Izbornog zakona BiH, “izdaje uvjerenje licima koja su dobila mandat na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih ovim Zakonom“, saopćeno je danas iz CIK-a.

Kako se navodi, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je svim sekretarima stručnih službi organa vlasti za koje su provedeni Opći izbori u BiH 02. oktobra 2022. godine dostavila Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti kako bi se mogle sazvati konstituirajuće sjednice, bez namjere da izabranim zvaničnicima službenice tih stručnih službi uručuju Uvjeranja o dodjeli mandata.

U svim izbornim ciklusima do sada Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je pozivana na konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima je uručivala Uvjerenja o dodjeli mandata uvaženim poslanicima. Posebno je to značajno jer ovlasti Centralne izborne komisije BiH, kao neovisne državne institucije, proizilaze iz ovlasti najvišeg državnog zakonodavnog organa, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poziv na konstituirajuću sjednicu devetog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Centralna izborna komisija BiH još nije dobila, a biće joj izuzetna čast da novoizabranim uvaženim poslanicima uruči Uvjerenja o dodjeli mandata, navode iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*