Protesti urodili plodom, Iran ukida policiju za moral

Iran je najavio da će ukinuti policiju za moral koja je uhapsila Mahsu Amini, jer navodno nije poštovala strogi kodeks oblačenja i čija je smrt u pritvoru izazvala brojne proteste koji traju tri mjeseca.

Iranske vlasti su juče odlučile da revidiraju zakon o obaveznom pokrivanju žena u Iranu iz 1983. godine donijet četiri godine nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Najava ukidanja policije za moral smatra se ustupkom demonstracijama tokom kojih su žene skidale i palile svoje hidžabe i koje je policija silom gušila ubijajući stotine učesnika protesta.

Policija za moral je 13. septembra uhapsila Mahsu Amini optužujući je da ne poštuje strogi kodeks oblačenja, koji zahtjeva da žene nose veo na javnom mjestu.

Njena smrt je objavljena tri dana kasnije. Aktivisti i njena porodica kažu da je Mahsa Amini umrla nakon što je u zatvoru pretučena, ali su vlasti saopštile da je ona umrla zato što je bila bolesna, što su njeni roditelji negirali.

“Policiju za moral su ukinuli oni koji su je stvorili”, rekao je sinoć državni tužilac Mohamed Džafar Montazeri, koga je danas citirala novinska agencija Isna.

Policiju čine muškarci koji nose zelene uniforme i žene koje nose crni čador, koji prekriva glavu i gornji dio tijela i ta jedinica je krenula u svoje prve patrole 2006. godine.

Uloga policije za moral se mijenjala tokom godina, ali je uvek bila tema podjela, čak i među predsjedničkim kandidatima. 

Policija za moral ima pravo da uhapsi žene koje su prekršile strogi kodeks oblačenja u Iranu. Prema zakonu koji je na snazi od 1983. godine, Iranke i žene iz inostranstva, bez obzira na vjeroispovest, moraju da u javnosti nose veo i široku odjeću.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*