Protest zdravstvenih radnika u TK, zahtijevaju isplatu jednokratne novčane pomoći

Radnici zaposleni u zdravstvu Tuzlanskog kantona u podne su započeli mirne proteste ispred Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli zbog, kako ističu, neispunjenog obećanja Vlade TK o isplati jednokratne novčane pomoći.

  • Imali smo dogovor sa pregovaračkim timom Vlade TK o isplati jednokratne novčane pomoći. Dogovorili smo se sa njima prije dva mjeseca, ali do realizacije dogovora nije došlo. Radnici u zdravstvu su ogorčeni i tražimo isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.080 KM. Ukoliko ne dođe do toga stupit ćemo u generalni štrajk – kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK. 

Radnicima zaposlenim u zdravstvu na protestima su se pridružile i kolege iz obrazovanja, kulture, policije i pravosuđa, odnosno drugi budžetski korisnici koji, također, traže ili će u narednom periodu zatražiti isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.080 KM. 

Predstavnici sindikata budžetskih korisnika ističu da su svoje zahtjeve uputili Vladi TK, ali da su odbijeni.

Radnici zaposleni u zdravstvu TK ističu da su radnici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK dobili jednokratnu pomoć, a da oni nisu, što su nazvali klasičnom diskriminacijom s obzirom na to da se svi oni finansiraju sa identične budžetske pozicije. 

Kolektivni ugovor radnika zaposlenih u zdravstvu ističe 31.12.2022. godine, a već je najavljeno kako će se tražiti povećanje satnice na 3 KM. 

Ukoliko se nadležni budu oglušili na njihove zahtjeve najavljeno je kako će stupiti u generalni štrajk, a da će odluku o tome donijeti sindikat. 

Mirni protesti trajat će do 15 sati.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*