Održan radni sastanak predstavnika Grada i Termoelektrane Tuzla

Kako je ranije najavljeno, u utorak, 20. decembra, u Termoelektrani Tuzla, održan je radni sastanak kojem su  prisustvovali Direktor Termoelektrane Tuzla, dr sci. Izet Džananović i Tehnički direktor mr. sci. Mirza Berberović, vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić, direktorica i pomoćnik direktora za tehničke poslove Centralnog grijanja d.d. Tuzla, dr.sc. Nermina Babajić i mr.sci. Suljo Sarić, te šef odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle, dipl.ing. Nedžad Delić.

Povod za održavanje ovog sastanka bila je analiza postojećeg stanja u proizvodnji, prenosu i distribuciji toplotne energije, te definisanje plana za realizaciju aktivnosti iz Elaborata o investicionom ulaganju u rekonstrukciju sistema daljinskog grijanja (dionica Sistema daljinskog grijanja u TE Tuzla i magistralni vrelovod).

Realizacija definisanih aktivnosti iz Elaborata će za rezultat imati sigurnije i kontinuirano snabdijevanje krajnjih korisnika toplotne energije Grada Tuzle i stvaranje tehničkih pretpostavki za razvoj i proširenje Sistema daljinskog grijanja Tuzla. U ovom kontekstu, dogovoren je nastavak dosadašnje sinergije djelovanja Gradske uprave, Centralnog grijanja d.d. i Termoelektrane Tuzla, kroz partnerski odnos i koordinaciju svih aktivnosti.

Predstavnici Termoelektrane su upoznali v.d. gradonačelnika Lugavića da je za Termoelektranu danas i ubuduće, glavni prioritet kontinuirana i kvalitetna isporuka toplotne energije za građane Tuzle. Potvrđeno je da će Blok 6 Termoelektrane Tuzla, od kraja januara, biti u probnom radu u toplifikacionom režimu rada što će značajno unaprijediti kvalitet i kontinuitet u radu Sistema daljinskog grijanja Tuzla. Razgovaralo se i o budućnosti Bloka 3 u smislu njegove rekonstrukcije i prevođenja bloka na rad sa ekološki prihvatljivim gorivom, za šta su već počele aktivnosti JP Elektroprivrede BiH sa EBRD-om.

Ono što posebno zanima sve stanovnike Tuzle, od strane predstavnika Termoelektrane iznesena su uvjeravanja da je u toku proces javne nabavke postrojenja  za odsumporavanje dimnih gasova na Bloku 6, te da je završen Idejni projekat, a izdata je i okolinska dozvola.

Učesnici sastanka su se složili da je svima cilj nastaviti sa dosadašnjom saradnjom i zajednički pristupati rješavanju svakog problema u sistemu proizvodnje i isporuke toplotne energije. Saradnja Grada Tuzle, Termoelektrane Tuzla i Centralnog grijanja d.d. Tuzla je nešto čemu treba pristupati strateški, bez politizacije, kako bi građani bili prioritet, dogovoreno je na sastanku.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*