Preminuo bivši papa Benedikt XVI

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je u subotu u 95. godini, u manastiru Mater Ecclesiae u Vatikanu, objavio je portparol Svete Stolice.

– Sa žaljenjem vas obavještavam da je Papa emeritus, Benedikt XVI, preminuo danas u 9.34 sati u manastiru Mater Ecclesiae u Vatikanu. Dodatne informacije bit će pružene u najkraćem mogućem roku – navodi portparol u saopćenju.

Benedikt je bio je prvi papa u 600 godina koji je podnio ostavku, ostavljajući iza sebe Katoličku crkvu optetrećenu skandalima seksualnog zlostavljanja, zaglibljenu u lošem upravljanju i polariziranu između konzervativaca i naprednjaka.

Benedikt, prvi njemački papa u 1.000 godina, imao je dobre odnose sa svojim nasljednikom, papom Franjom, ali je njegovo kontinuirano prisustvo u Vatikanu nakon što se povukao 2013. dodatno ideološki polariziralo Crkvu.

Konzervativci uznemireni Franjinim progresivnim potezima gledali su na Benedikta kao na čuvara tradicije. Nekoliko puta je morao nostalgičnim obožavaocima preko posjetilaca poručiti: “Postoji samo jedan papa, a to je Franjo.”

Profesor klavira i izuzetan teolog, Benedikt je po sopstvenom priznanju bio slab vođa koji se borio da se nametne neprozirnoj vatikanskoj birokratiji i posrnuo je iz krize u krizu tokom svoje osmogodišnje vladavine, prenosi Reuters

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*