Vazduh u Sarajevu ponovo vrlo nezdrav

Sarajevo je i danas najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini, sa indeksom kvaliteta vazduha 217, zbog čega je okarakterisan kao vrlo nezdrav, podaci su stranice “Zrak ekoakcija”.

Prema mjerenju u 14.00 časova, vazduh je nezdrav u Zenici, gdje je indeks 187, Visokom 178, Tešnju 176, a nezdrav za osjetljive grupe u Banjaluci, Jajcu, Lukavcu, Hadžićima, Travniku, Maglaju i Kaknju.

Kada je vazduh ocijenjen kao veoma nezdrav, kod osoba sa respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a i svi ostali bi morali da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje. 

(RTV/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*