Danas u I. Sarajevu obilježavanje Dana RS, pojačano prisustvo MUP-a KS

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim već je počelo jučer u Banjaluci, a danas će prvi put biti upriličen defile na ulicama Istočnog Sarajeva.

Na tu odluku su reagovali mnogi pa su tako boračka udruženja Federacije BiH najavila proteste u Sarajevu zbog obilježavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obilježava nadomak Sarajeva grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj historiji.

Osim tih, uslijedile su i brojne reakcije političara iz Federacije BiH koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci jučer je u sklopu obilježavanja neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara upriličena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima pa se tako na tom spisku našao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Isto tako, na svečanoj akademiji u Banjaluci Dodik je pričao o secesiji RS kazavši da narod RS ima pravo na to.

N1/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*