Grad Tuzla će učestvovati u procesu opremanja Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, primio je danas, u Gradskoj upravi, delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, brigadira Nermina Hasića, komandanta 2. pješadijskog (rendžerskog) puka i majora Suadu Ćosić, oficira za civilno-vojnu saradnju u 2. pješadijskom (rendžerskom) puku.

Tokom današnjeg sastanka definisane su aktivnosti i finansijska podrška Grada Tuzle u procesu opremanja Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, koji baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Mi moramo njegovati tradiciju Armije Bosne i Hercegovine, naše borbe i antifašizma jer ako mi to ne budemo njegovali drugi sigurno neće. Svjedoci smo svakodnevnih napada na državnost, na našu suverenost, na našu državu i sve naše korijene. Pored očuvanja historije trebamo je zajedno i promovisati, kako bi što veći broj ljudi dolazio da to pogleda. Ovdje mislim i na posjetioce i delegacije iz drugih država, kantona, gradova, opština i da se promocija vrši na jedan kvalitetan način”,- istakao je dr.sc. Lugavić.

Muzej će biti smješten u kasarni i aerodromu „Dubrave“ i treba da objedini, čuva i prezentira historijsku građu iz obrambeno – oslobodilačkog rata 1992.-’95. godina. Dogovoreni su i konkretni pravci civilno-vojne saradnje za 2023. godinu.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*