Pet malih navika koje će vam značajno popraviti raspoloženje tokom zime

Dodavanje malih, pozitivnih navika u vaš dan može imati veliki utjecaj na vaše mentalno zdravlje.

Mnogi su zimi lošije raspoloženi nego tijekom ostalih godišnjih doba. Dani su kraći i tamnije je, a budući da je vani tako hladno, vrlo je moguće da ste puno više kod kuće. Zvuči poznato? Pogledajte ove male navike za poboljšanje raspoloženja zimi koje savjetuju psiholozi, a prenosi portal EatThisNotThat.

Savjete donosi Mike Bohl, dr. med. te certificirani osobni trener, koji objašnjava: “Neki ljudi razviju sezonski afektivni poremećaj, vrstu depresija koja je povezana s promjenom godišnjih doba i može biti uzrokovana smanjenom sunčevom svjetlošću. Drugi možda neće u potpunosti razviti sezonski afektivni poremećaj, ali se svejedno mogu osjećati potištenije.”

Dobre vijesti – postoji nekoliko stvari koje možete pokušati raditi svaki dan, a koje vam mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja zimi.

Vježbajte svaki dan

Vježbanje je ključno kada se radi o poboljšavanju raspoloženja. Razlog je jednostavan. Vježbanjem ćete pospješiti dotok krvi u mozak, što će pozitivno utjecati na vaše raspoloženje u svakom dijelu godine. To je nešto što možete – i apsolutno biste trebali – razmotriti ove hladne zimske sezone.

Dr. Bohl ističe: “Čak i samo dodavanje 10 minuta vježbanja u svaki dan može imati blagotvoran učinak. Na primjer, možete osmisliti 10-minutnu jutarnju rutinu vježbanja za sebe koju ćete raditi svaki dan čim se probudite. Što ćete uključiti u svoju rutinu ovisi o vama, ali neke jednostavne vježbe koje se mogu izvoditi u spavaćoj sobi i ne zahtijevaju specijaliziranu opremu uključuju sklekove, trbušnjake, iskorake, čučnjeve, skokove i sjedenje uz zid.”

Budite društveni

Još jedna važna stvar koju trebate pokušati učiniti je planirati socijalnu interakciju, koja također iznimno pozitivno utječe na vaše raspoloženje.

Ako pada kiša ili snijeg, vjerojatno nećete htjeti ići na happy hour ili u lokalni kafić. Ali dr. Bohl predlaže: “Jedna jednostavna stvar koju možete učiniti je nazvati nekog od prijatelja jednom dnevno na 15-minutni razgovor. Možete se obratiti svojoj uobičajenoj grupi prijatelja ili iskoristiti priliku da nazovete nekoga s kim niste razgovarali neko vrijeme, primjerice stare prijatelje s fakulteta.”

Odvojite vrijeme za sebe, meditaciju i razmišljanje

Biti aktivan i društven iznimno je zdravo, ali također je važno u svaki dan unijeti svjesnost. Svakako biste trebali provjeriti veliki izbor aplikacija koje nude aktivnosti koje potiču promišljanje o sebi. Ovo je izvrsna aktivnost, jer možete posvetiti koliko god vremena možete svaki dan.

“Na primjer, možete obaviti 10-minutnu večernju meditaciju neposredno prije spavanja. Ako na vas utječe sezonski afektivni poremećaj, izlazak van na sunce ili korištenje ugodne rasvjete može vam pomoći da poboljšate svoje raspoloženje. Samo 30 minuta dodatnog svjetla, po mogućnosti u jutarnjim satima, može biti učinkovito u održavanju vašeg raspoloženja na višem nivou tijekom zimskih mjeseci,” preporučuje dr. Bohl.

Dodajte nove zdrave grickalice u svoj dan

Otkrivanje novih zdravih opcija za grickanje može potpuno uljepšati svaki dan i poboljšati vaše opće raspoloženje.

Prema dr. Bohlu, “Ovo može pomoći iz nekoliko razloga – prvo, raznolika i hranjiva prehrana, sama po sebi, važna je za optimiziranje mentalnog zdravlja. I imati cilj otkrivanja novog zalogaja svaki dan, a zatim odvajanje vremena da ga skuhate ili pripremite (prije nego što počnete uživati u svojoj ukusnoj kreaciji) može vam pomoći dati mali osjećaj postignuća za taj dan (i nešto čemu se možete veseliti sljedeći dan).”

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*