Počeo Svjetski ekonomski forum u Davosu

Svjetski ekonomski forumu počinje danas u Davosu. Ove godine učestvovat će 52 šefa država i Vlada i skoro 600 poslovnih rukovodilaca.

Navodi se da će tema ovogodišnjeg Foruma biti pitanja sa kojima se svijet suočava, rat i sukob, ekonomski pritisci i klimatske promjene.

– Nema sumnje da će 53. Forum u Davosu biti održan usljed najkomplikovanije geopolitičke situacije i ekonomske krize u proteklih nekoliko decenija – izjavio je predsjednik Foruma Borge Brende.

Brende je najavio rekordno učešće 52 šefa država i vlada od kojih je više od polovine iz Evrope, te nedavno izabrani lideri poput južnokorejskog predsjednika Jun Sukjeola, Kolumbije Gustava Petra i filipinskog predsjednika Ferdinanda Markosa juniora. Očekuje se učešće skoro 300 ministara.

Brende je istakao da su pojedine delegacije zatražile da se imena njihovih članova ne objavljuju u javnosti iz bezbjednosnih razloga.

Švicarske vlasti ranije su saopćile da će tokom Foruma u Davosu biti raspoređeno do 5.000 pripadnika švicarske vojske radi pružanja logistike i obezbjeđenja učesnika.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.