Vlada TK: Za subvencionisanje dijela troškova boravka djece u vrtićima planirano 84 hiljade KM

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi. Odlukom je utvrđen iznos subvencioniranja dijela troškova boravka u predškolskoj ustanovi u visini cijene boravka za odgovarajući mjesec a najviše u visini do 130,00 KM za cjelodnevni boravak i do 90,00 KM za poludnevni boravak, izuzev za period obaveznog predškolskog odgoja i produženog boravka. Pravo mogu ostvariti djeca predškolskog uzrasta upisana u predškolsku ustanovu, a koja su iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, privremene novčane pomoći, djeca samohranih roditelja koji sami izdržavaju djecu i djeca sa smetnjama u razvoju, a da nisu korisnici sredstava za istu namjenu po drugom osnovu. Ukupno planirana sredstva za subvencioniranje dijela troškova boravka djece u predškolskim ustanovama iznose 84.000,00 KM.

Vlada je također utvrdila visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 2,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi. Pravo imaju djeca iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, odnosno djeca čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja, samohrani roditelji, a isti ne ostvaruju prihode od kojih bi se izdržavali ili postoje drugi uzroci koji su doveli do toga da se nalaze u teškom stanju socijalne potrebe, a prema ocjeni nadležnog centra za socijalni rad.

Vlada je utvrdila iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece u visini od 1.500 KM. Pravo iz prethodnog stava mogu ostvariti roditelji za treće i svako slijedeće dijete rođeno u 2023. godini. Za podršku pronatalitetnoj politici kroz realizaciju samo ovog prava, Vlada je ove godine osigurala pola miliona KM.

Vlada je na sjednici izmjenila i dopunila uredbe o visini, uslovima, kriterijima i postupku realizacije dodatne novčane pomoći zaposlenim i nezaposlenim majkama porodiljama čime je otkočen proces dalje isplate dodatne novčane pomoći u nepromijenjenom iznosu odnosno, 996 KM za nezaposlene majke porodilje i razlike primljene naknade umjesto plaće do 996 KM za zaposlene majke porodilje.

(PRESS VLADA TK/ RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*