Prof.dr Zijah Rifatbegović: “Država mora jasno i glasno reći da je transplantacijski program od nacionalnog značaja za državu!” (VIDEO)

Promocija knjige “Donor i multivisceralna eksplantacija organa”, autora prof.dr Zijaha Rifatbegovića, organizovana je u pet bh gradova:  Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banja Luci.

 Knjiga obuhvata sve segmente eksplantacije i transplantacije unutarnjih organa, jetre, bubrega, srca, gušterače i jako je vrijedna kao udžbenik za budućnost transplantacijske medicine u regionu a posebno u BiH. Većina hirurških zahvata opisana je do samih detalja potkrepljenih s odličnim ilustracijama originalnih fotografija.

Saradnici ovog, profesorovog remek djela, bili su poznati abdominalni hirurzi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a predgovor za knjigu napisao je prof.dr. Ferdinand Muichlbaher (Ferdinand Milbaher) iz Beča, osvjedočeni prijatelje Bosne i Hercegovine, koji je 1999. bio pokretač transplantacijskog procesa u našoj zemlji.

Prof. dr Zijah Rifatbegović, abdominalni hirurg, radio je na knjizi još od 2007. godine.

Promocija  knjige predstavlja novu priliku da se ponovo pokrene priča o važnosti donacije i transplantacije organa, a kompletan prihod od prodanih knjiga uplaćen je Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBIH.

Tim povodom, prof.dr Zijah Rifatbegović, specijalista opšte hirurgije, sa Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla, bio je ovosedmični gost u emisiji “Rezonanca zdravlja”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*