Potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je u srijedu imenovanje novog saziva Vijeća ministara, čime je BiH skoro pet mjeseci nakon održanih opštih izbora dobila vladu.

Zastupnici su na hitnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda potvrdili odluku predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Na današnjoj sjednici zastupnici su potvrdili imenovanje Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zorana Tegeltije (SNSD) za ministra finansija i trezora, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davora Bunoze (HDZ) za ministra pravde, Edina Forte (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Dubravke Bošnjak (HDZ) za ministricu civilnih poslova, Nenada Nešića (DNS) za ministra sigurnosti, Zukana Heleza (SDP) za ministra odbrane i Sevlida Hurtića (Zeleni BiH) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Također je potvrđeno i imenovanje Ljiljane Lovrić za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ivice Bošnjaka za zamjenika ministra sigurnosti, Slavena Galića za zamjenika ministra odbrane, Josipa Brkića za zamjenika ministra vanjskih poslova, Aleksandra Goganovića za zamjenika ministra odbrane, Ognjena Janjića za zamjenika ministra komunikacija i prometa, Marijane Mojić za zamjenicu ministra civilnih poslova, Elvira Mahmuzića za zamjenika ministra pravde, Muhameda Hasanovića za zamjenika ministra finansija i trezora, Duške Jurišić za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH biće Zoran Tegeltija i Zukan Helez.

Predsjedavajuća Vijeća ministara, ministri i njihovi zamjenici su nakon potvrđivanja imenovanja dali svečanu izjavu, kojom su se obavezali da će savjesno obavljati povjerene dužnosti, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*