Usvojene Izmjene finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2023.

Sredstva predviđena Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK nisu bila dovoljna za realizaciju novog Aneksa Kolektivnog ugovora kojeg je Kantonalna vlada dogovorila sa predstavnicima zdravstvenih radnika. Iz tog razloga bilo je neophodno napraviti određene izmjene, a one su razmatrane na sjednici Skupštine TK hitnog karaktera.

“ Prvobitni Finansijski plan kojeg je Skupština TK usvojila početkom decembra 2022. predviđao je sredstva u iznosu većem od 309 miliona KM. Ovim rebalansom su ta sredstva povećana za negdje preko 26 miliona KM, tako da je rebalansni Finansijski plan ZZO TK u iznosu većem od 335 miliona KM”, kazao je Denis Husić, direktor ZZO TK.

“Danas ova hitna sjednica bila je veoma kratko zato što je ranije Vlada TK ispregovarala sa sindikatima zdravstvenih radnika. Znate da je Finansijski plan ZZO TK usvojen prošle godine i da bi se realizirao Kolektivni ugovor od 1.1. 2023. godine bilo je neophodno izvršiti rebalans i zbog toga smo danas ovdje”, istakao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

Novim Aneksom Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti zdravstva u TK došlo je do određenih promjena koje se odnose na povećanje neto satnice i radnog vremena. Naime, kada se govori o neto satnici tu je došlo do određenih povećanja sa 2,51 na 2,75 KM.

“ Promijenjeno je i puno radno vrijeme sa 37,5 sati koliko su ranije radili na 40 sati sedmično što je tražilo od ZZO TK da pristupi izradi rebalansa Finansijskog plana”, navodi Husić.

Iako su novi Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK podržali svi poslanici Kantonalne Skupštine, iz opozicije su istakli da kada je u pitanju Aneks Kolektivnog ugovora, postoje određeni nedostaci.

„ Nismo da odmah kažem danas diskutovali o tome ali nismo odmah bili zadovoljni. Smatramo da nije dobro da je Aneks potpisan samo na tri mjeseca i prema informacijama koje smo danas dobili je evidentno da oba sindikata nisu potpisali. Sindikat ljekara nije potpisao, oba su reprezentativna i to je manjkavost onoga što je ispregovarala Vlada”, rekao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK.

“ U suštini to je realizacija dogovorenog sporazuma sa predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika, odnosno potpisanog Aneksa Kolektivnog ugovora i ovim rebalansom mi ćemo omogućiti realizaciju tog dogovora onako kako je i dogovoreno sa predstavnicima sindikata”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

(RTVSlon)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*