Na sutrašnjim štrajkovima u Francuskoj biće raspoređeno 11.000 policajaca

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin izjavio je da će 11.000 policajaca i žandarma biti raspoređeno sutra kao obezbjeđenje na demonstracijama protiv najavaljene penzione reforme, prenosi francuska televizija BFMTV.

Prvi talas demonstracija protiv reforme, kojom bi se povećala starosna granica za odlazak u penziju, održan je 19. januara. Očekuje se da će se sutra u drugom talasu održati više od 200 protesta širom Francuske, 

“Danas će širom Francuske biti mobilisano 11.000 policajaca i žandarma, a u Parizu 4.000, što je za 1.000 više u odnosu na prethodne opšte proteste”, rekao je Darmanin.

Francuska premijerka Elizabet Born predstavila je 10. januara nacrt zakona o penzionoj reformi, koji vlada planira da sprovede u septembru. Prema njenom planu, Vlada Francuske će od 1. septembra početi da povećava starosnu granicu za penzionisanje u zemlji za tri mjeseca godišnje, postepeno je povećavajući sa sadašnjih 62 na navršene 64 godine do 2030. godine.

U prvom talasu protesta širom Francuske održano je preko 200 štrajkova, a najveći skupovi održani su u Parizu, Marseju, Lionu, Tuluzu, Lilu i Nantu. Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na skupovima učestvovalo više od milion ljudi. Tokom protesta privedeno je 38 ljudi. 

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*