Narod Bosne i Hercegovine je uz Turkiye

Povodom razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak ujutro i popodne pogodili nekoliko južnih pokrajina Turkiye i sjevernu Siriju bilježe se brojne reakcije iz nevladinog sektora i predstavnika različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija koji okuplja više od 40 članica upućuje iskreno saučešće bratskom turskom narodu i predsjedniku Republike Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu u iskušenju koje ih je zadesilo zemljotresom.

“Naše molitve su uz porodice stradalih i one kojima je pomoć potrebna. Slike srušenih zgrada i spasioca koji pokušavaju spasiti ljude iz ruševina cijeli dan obilaze svijet i žaloste sve ljude koji se solidarišu sa prijateljskim narodima Turkiye i Sirije. Sigurni smo da će ovi hrabri i vrijedni narodi prebroditi ovu tešku situaciju i iz nje izaći još snažniji i jedinstveniji”, kažu u telegram saučešća uz Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija i dodaju da su Bošnjaci spremni pomoći i barem malo olakšati trenutnu situaciju, isto kao što je i država Turkiye mnogo puta pomogla Bosni i Hercegovini u vanrednim okolnostima i onda kada je bilo potrebno.

Udruženje “Mladi muslimani” uputilo je telegram saučešća ambasadoru Republike Turkiye u Sarajevu Sadiku Baburu Girginu i savjetniku za kulturu i turizam Ahmetu Atabasu.

“Ovim tragičnim povodom želimo vam kazati da niste sami u ovim teškim trenucima i da su ‘Mladi muslimani’ uz vas svojim dovama. Udruženje ‘Mladi muslimani’ će se pridružiti već pokrenutim humanitarnim aktivnostima za prikupljanje pomoći bratskom narodu Turske. U ime ‘Mladih muslimana’ i u svoje ime upućujem vam izraze dubokog saosjećanja i molim Allaha, dž.š. da se smiluje nastradalima, a da njihovim porodicama podari sabura”, piše Edhem Bakšić, predsjednik udruženja.

  • Reakcije iz Konjica, Glamča i Bosanske Dubice –

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić izjavio je za Anadoliju da su pripadnici GSS-a Prenj Konjic na raspolaganju ako se ukaže potreba da se pridruže spasiocima na unesrećenom području.

“Nepredvidivi događaji poput potresa u Republici Turskoj, koji su iza sebe ostavili nesagledive posljedice i nažalost smrtno stradale, uvijek nas uznemire i dodatno povežu sa svima koji su u nevolji i stanju koje zahtjeva brzu reakciju i pomoć. U ovim trenucima u našim su mislima svi oni koji se suočavaju sa posljedicama, suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najbliže, čiji su domovi porušeni, a povrijeđenim želimo brz oporavak. Ovom prilikom Gradska uprava Konjic i ja kao gradonačelnik, šaljemo riječi podrške i izražavamo spremnost da budemo pomoć Republici Turskoj i njenom narodu u obliku koji je najpotrebniji. Pripadnici GSS-a Prenj Konjic izrazili su spremnost da po potrebi hitno otputuju u Tursku i priključe se timovima koji spašavaju građane u ovim teškim trenucima”, poručio je Ćatić.

Inače, Konjic je mjesto gdje su se realizovali brojni projekti uz podršku partnera iz Turkiye, a od kojih je svakako najveći obnova Stare ćuprije.

“Duboko potresen vijestima o iskušenju koje je zadesilo bratski turski narod u ime građana Glamoča i Kantona 10 izražavam najdublje saučešće narodu Republike Turske, posebno porodicama koje su izgubile svoje najmilije. U ime građana Glamoča i Kantona 10 želim iskazati izraze dubokog saosjećanja i podrške porodicama stradalih i ozlijeđenih. Veže nas zajednička vjera, kao i historija na koju smo posebno ponosni, te je time i naša bol i saosjećanje koje osjećamo duboko u nama. Period nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu koji je bio izrazito težak prebrodili smo dobrim dijelom zahvaljujući dobroti turskog naroda i države koji su ovih dana u našim dovama uzvišenom Gospodaru da olakša i pomogne bratskom turskom narodu. Teške situacije su i ispit prijateljstva i ljudskosti, a ovom prilikom se zahvaljujemo turskoj državi, prijateljima i institucijama koje su pružile veliku podršku povratnicima u Glamoč”, izjavio je za Anadoliju Arif Kovačević zastupnik u Skupštini Kantona 10.

Potpredsjednik Skupštine Opštine Bosanska Dubica, Jasmin Spahić, bio je u posjeti Turkiye u novembru prošle godine kada je dogovarao saradnju s istanbulskom opštinom Bagcilar.

“Vijest o strašnoj tragediji koja se desila u Turskoj i Siriji sam primio sa velikom tugom. Molim uzvišenog Boga da pomogne stradale u zemljotresu, da pomogne turski narod, naš bratski narod jer zaista Republika Turske je učinila mnogo za Bosnu i Hercegovinu kroz realizaciju mnogih projekata, a posebno za nas povratnike u manjem bh. entitetu. Upućujem izraze saučešća za porodice koje su izgubile svoje najmilije u ovom događaju i upućujem iskrene dove Allahu, dž.š., da se njihovo stanje popravi”, izjavio je Spahić za Anadoliju i podsjetio je da je Merhamet pokrenuo akciju pomoći narodu Turkiye i Sirije.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*