Hatay, Turkiye - 6. februar 2023: Pogled iz zraka na srušene zgrade u Hatayu nakon potresa jačine 7,7 stepeni Rihterove skale koji je pogodio jug Turkiye. ( Murat Şengül - Anadolu Agency )

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji u stalnom porastu, hiljade ljudi pod ruševinama

U seriji zemljotresa u Turskoj i Siriji stradalo je više od 5.000 ljudi, prema novom zvaničnom bilansu žrtava, dok spasilačke ekipe i dalje pokušavaju da izvuku preživjele iz ruševina. Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginulo, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno na jugoistoku Turske i 1.602 u sjevernoj Siriji.

Erdogan proglasio vanredno stanje u 10 gradova

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno vanredno stanje u 10 gradova ove države nakon potresa koji su u ponedjeljak poharali jug Turske.

Dodao je kako je broj poginulih u Turskoj povećan na 3.549, te kako će ovih 10 gradova biti proglašeno dijelovima zone katastrofalnog zemljotresa.

Rudari spasili petogodišnju djevojčicu ispod ruševina u Hataju

Petogodišnja djevojčica spašena je ispod ruševina u turskom Hataju, 33 sata nakon jučerašnjih zemljotresa.

Brojne spasilačke ekipe nastavljaju akcije potrage i spašavanja kako bi uspjeli spasiti ljude koji su ostali zaglavljeni ispod ruševina nakon razornih zemljotresa.

Djevojčicu Sidru spasili su rudari iz Zonguldaka, koji su otišli na područje pogođeno zemljotresom kako bi pomogli spasilačkim ekipama na terenu.

Međutim, njena osmomjesečna sestra Nur i trogodišnji brat Sejfetin nisu preživjeli. 

Iz ruševina u Siriji spašena tek rođena beba

U ruševinama kuće u Jandairisu, u Siriji, mjestu koje je u ponedjeljak teško pogođeno katastrofalnim potresom, spasioci su pronašli živo, tek rođeno djetešce koje je pupčanom vrpcom još bilo povezano s majkom koja nije preživjela.

Požar u luci Iskenderun još nije ugašen

Stotine transportnih kontejnera i dalje gore u turskoj luci Iskenderun, zbog čega se vidi gusti crni dim i obustavljaju operacije pa kompanije moraju slati transportne brodove u druge luke.

Turske vlasti su navele kako je luka na Mediteranu, u južnoj provinciji Hatay, jako oštećena jučerašnjim potresom koji je pogodio Tursku i susjednu Siriji.

Snimci drona pokazuju jaki plamen i stotine pocrnjelih kontejnera na dokovima.

U toku su pokušaji gašenja vatre, ali su do sada bili neuspješni.

UNESCO procjenjuje štetu na kulturnoj baštini

Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopćila je kako je započela preliminarnu procjenu oštećenja na lokalitetima kulturne baštine u oblastima Turske i Sirije pogođenim razornim zemljotresom, sa ciljem njihove brze stabilizacije.

Agencija UN je izrazila “posebnu zabrinutost” zbog situacije u drevnom sirijskom gradu Halepu, koji se nalazi na listi ugrožene svjetske baštine UNESCO-a.

Citadela u Halepu je pretrpjela znatna oštećenja, zapadna kula starog gradskog bedema se srušila, a nekoliko zgrada u tržnicama je pod rizikom, navodi organizacija.

Kada je riječ o Turskoj, UNESCO izražava žaljenje zbog urušavanja nekoliko zgrada u okviru tvrđave Diyarbakir i baštama Hevsel, lokalitetu svjetske baštine iz vremena antičke Grčke i starog Rima.

Ukrajina šalje pomoć Turskoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je odluku o pružanju humanitarne pomoći Turskoj koja je jučer pogođena razornim zemljotresima.

U dekretu je navedeno da je Zelenski dao upute Vladi Ukrajine da pruži pomoć Turskoj.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Katar šalje 10.000 mobilnih kuća

Katar šalje 10.000 mobilnih kuća u područja pogođena potresima u Turskoj i Siriji, kao i 120 spasilaca, poljsku bolnicu i druge oblike humanitarne pomoći, javlja Al Jazeerina Stefanie Dekker.

“Sve to je na avionu koji treba poletjeti ka Turskoj. Riječ je o velikom C-130, sa posadom koja će biti dio ekipe koja će postavljati mobilne kuće”, istakla je ona u javljanju iz katarske zračne baze Al Udeid.

“Putuje i medicinski tim, kao i tim za spašavanje. Oni će pokušati dostaviti stvari preživjelima, ponijeli su opremu i za tako nešto. Letimo do jednog od aerodroma na jugoistoku koji je trenutno zatvoren kako bi se što više pomoći dostavilo ljudima.”

BHRT/AL JAZEERA/ N1/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*