Danas odluka o inicijativi za opoziv gradonačelnika Bijeljine

Inicijativa 25 odbornika za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića biće danas na dnevnom redu sjednice Skupštine grada, najavljeno je iz gradskog parlamenta.

Opoziv gradonačelnika Petrovića traži se zbog toga što nije obezbijedio izvršavanje zakona i drugih propisa i opštih akata, ne sprovodi skupštinske odluke i strateška razvojna dokumenta i zato što Skupštini grada nije podnio izvještaj o radu, navodi se u materijalu za sjednicu.

Petrović je nezakonitim zapošljavanjem lica na određeno vrijeme svjesno uvećao iznos za plate na štetu budžeta grada, a procjena je da je za plate radnika koji su primljeni na određeno vrijeme potrebno 2,1 milion KM.

U Gradskoj upravi Bijeljine, sa 346 stalno zaposlenih, gradonačelnik je u oktobru prošle godine imao 107 zaposlenih na određeno vrijeme, u novembru 125, iako su se po Zakonu o lokalnoj samoupravi na ovaj način mogla zaposliti maksimalno 34 lica.

U inicijativi za opoziv se navodi da gradonačelnik nije uvažavao odbornike i u javnom prostoru ih je nazivao kao “srebroljupce”, “vlastoljupce”, “hijene”, “mutljaroše” i “mahinatore”.

“Iako treba biti gradonačelnik svih građana, konstantno je ispoljavao mržnju i netrepeljivost prema svim građanima koji su politički neiostomišljenici, nazivajući ih i pogrdnim imenima u javnosti, recimo sekta, a privatizovao je zvaničnu internet stranicu grada za ličnu promociju i sukobe sa neistomišljenicima”, precizira se u inicijativi.

Kako se navodi, Petrović nije postupao ni u skladu sa Statutom grada i Poslovnikom Skupštine, za 11 mjeseci prošle godine nije odgovorio na 50 odborničkih pitanja i inicijativa, a u još većem broju slučajeva nije blagovremeno odgovorio, što odbornici smatraju opstrukcijom i kršenjem propisa, kao i nepoštovanjem Skupštine i svih građana Bijeljine.

Kao primjer štete za građane je navedeno ignorisanje skupštinskog zahtjeva o informisanju javnosti o statusu izgradnje gasovoda u Bijeljini i prijedlogu mjera za smanjenje zagađenja vazduha u gradu, iako je Bijeljina jedan od gradova koji u toku sezone grijanja ima najzagađeniji vazduh u BiH i šire.

U skupštinskom materijalu ističe se da je Petrović neadekvatno trošio budžetska sredstva, zbog čega nisu usvojeni izvještaji o izvršenju budžeta koji je ispod 20 odsto u odjeljenjima koja bi trebalo da budu nosioci razvoja grada, ali je trošenje bilo znatno iznad plana kod plata, reprezentacije gradonačelnika i dnevnica za putovanja.

Prema ovom dokumentu, troškovi reprezentacije gradonačelnika veći su od dvostrukog godišnjeg budžeta za ove namjene – bilo je predviđeno 30.000 KM, a potrošeno je 68.000 KM.

U skupštinskom materijalu navodi se da Petrović nije realizovao plan implementacije Strategije lokalnog razvoja grada za prošlu godinu, niti više planiranih projekata, kao što su izgradnja studentskog doma, parking-garaže, video nadzora na području Bijeljine i ugradnja dijela LED javne rasvjete.

U inicijativi za opoziv dodaje se da gradonačelnik nije podnio izvještaj Skupštini o radu u organima preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti u Bijeljini, a prisvajanjem nepostojeće nadležnosti i izlazeći iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja donio je izmjene Pravilnika o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu i na osnovu toga isplatio 1,1 milion KM.

Propust gradonačelnika da proglasi vanrednu situaciju zbog suše lani onemogućio je Vladu Republike Srpske da pomogne poljoprivrednicima u Semberiji usljed nastalih višemilionskih šteta.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je ranije Srni da je Petrović dostavio mišljenje na inicijativu 25 odbornika za njegov opoziv u prilično opširnom odgovoru na 30 stranica teksta.

Skupštinska Komisija za izbor i imenovanje u Bijeljini dala je pozitivno mišljenje o inicijativi za opoziv gradonačelnika, konstatujući da je inicijativa opravdana, obrazložena i podnesena u skladu sa Izbornim zakonom Republike Srpske i Poslovnikom o radu Skupštine grada i prihvatila navode iz inicijative.

Inicijativu za opoziv je 12. januara podnijelo 25 odbornika u Skupštini grada.

S obzirom na rokove, referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine najranije bi mogao biti održan u drugoj polovini marta.

Sjednica Skupštine grada Bijeljina počeće u 10.00 časova. 
 BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*